Evolutia conceptului de locuire a dus recent la o utilizare diferita a zonei de dormit, care s-a extins la utilizari pana acum destul de necunoscute. In aceasta camera, care pana acum era folosita in principal pentru somn si odihna, oamenii citesc acum, asculta muzica, dau telefoane cu prietenii sau pur si simplu se uita la televizor. De asemenea, din ce in ce mai multe persoane din zilele noastre considera dormitorul ca fiind locul ideal pentru a avea grija de corpul lor, poate prin gimnastica sau exercitii de yoga relaxante.
Poti gasi inclusiv mobila living la promotii atunci cand ai un buget deja delimitat si stabilit clar. Astfel, nu va fi necesar sa renunti la piesele care iti plac cel mai mult, dar nici sa cheltuiesti foarte mult cu produsele pe care ti le doresti. Tot ce trebuie sa faci este sa vanezi promotiile si cu siguranta vei reusi sa iti configurezi interioarele uneori doar cu o mica parte din bugetul stabilit.
Dormitorul cu spatiu deschis
Ritmul de viata se accelereaza pe zi ce trece, iar locuinta isi schimba aspectul in consecinta, aducand cu ea un semn puternic de contemporaneitate. Dormitorul nu scapa de aceasta evolutie continua, dar, deoarece tinde sa fie compus din aceleasi elemente de mobilier (pat, dulap si sertare), este adesea dificil sa combini acest aspect evolutiv cu mobilierul static si imobil. Se poate alege cu usurinta in acest caz o mobila dormitor de buna calitate, cu detalii interesante.
Camera „burgheza si eleganta”
Gustul „burghez”, despre care auzim adesea vorbindu-se in ceea ce priveste mobilierul elegant, este ceva foarte bine cunoscut la nivel stilistic, dar care este destul de dificil de definit cu precizie. In practica, este un set de elemente clar definite care pot fi combinate in nenumarate moduri fara ca rezultatul sa se schimbe. Este un sistem care se bazeaza adesea pe utilizarea lemnului inchis (uneori foarte inchis), dar care se poate deslusi si prin atmosfera speciala si riguroasa a metalului, pana la opulenta celor mai izbitoare si mai rafinate tapiterii.
Camera moderna de „design”
O camera este formata din pereti, tavan, podea si deschideri. Combinatia acestor elemente, poate realizate din cele mai variate materiale si in cele mai diverse forme, reprezinta incununarea celorlalte elemente arhitecturale foarte importante ale oricarui dormitor, si anume mobilierul care este amplasat in el. Un dormitor dublu trebuie sa aiba o suprafata minima de 14 metri patrati si o inaltime care, cel putin in cea mai mare parte a tarii noastre, nu trebuie sa fie mai mica de 270 cm. Aceste indicatii, desi, in mod evident, de baza pentru orice proiectant, suna complet steril din punct de vedere al unei viziuni estetice, cel putin daca nu sunt considerate intr-o alternanta corecta de „spatii pline si goale” care sa tina cont de caracteristicile fiecarui finisaj, culoare si material care urmeaza sa fie utilizat.
Camera „Minimal”
Avand in minte adevarul incontestabil ca „adevaratul lux consta in eleganta esentialului”, sa incercam acum sa codificam un mobilier de dormitor care se caracterizeaza in primul rand prin sobrietatea stilului sau si prin simplitatea liniilor sale. Fara a aduce atingere prezentei elementelor esentiale ale oricarui dormitor, si anume dulapul, patul si sertarele, nu exista nicio indoiala ca dimensiunea, culorile si formele acestora reprezinta baza pentru a determina acel „ton special” si acea amprenta precisa pe care dorim sa o obtinem in orice piesa de mobilier, indiferent de importanta sa. Culorile deschise, liniile curate si riguroase, utilizarea unor materiale simple si discrete vorbesc de la sine despre „istoria designului” si a arhitecturii moderne, trecand prin culturi cu o amprenta industriala si o dinamica tipica pentru designul secolului XX.