Dietele ţinute haotic pot să te îmbolnăvească. Trebuie să cunoști şi tu aceste lucruri!

Dietele ţinute haotic pot să te îmbolnăvească. Trebuie să cunoști şi tu aceste lucruri!

author
2 minutes, 40 seconds Read

Internetul abundă de o mulţime de diete care promit o slăbire garantată şi rapidă. Însă cei care le postează “uită” să scrie şi despre efectele negative pe care le-ar putea avea o dietă asupra organismului.

Ţinând diete haotic riscăm să ne îngrăşăm mai tare după ce ne oprim din a le urma şi mai mult putem să ne îmbolnăvim grav.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explica despre riscul unor astfel de diete.
„În momentul în care mâncăm foarte multe proteine, dieta dă rezultat spectaculos. Pentru că proteinele se transformă foarte greu în grăsime. În al doilea rând mobilizează foarte repede depozitele de grăsime din organism, pentru că organismul trebuie să facă glucoză. Şi atunci va face glucoză din grăsimea noastră”

Dietele bazate pe proteine au însă şi riscurile lor. Pe termen lung, efectele asupra sănătăţii sunt mult mai mari decât beneficiile. Mai precis spus, prin metabolizarea proteinelor, organismul fabrică amoniac.

„Acest amoniac este un element acid care schimbă pH-ul întregului organism, care ne dă un efect toxic inclusiv la nivel central, adică apare nervozitate, insomnie, o stare din aceasta de irascibilitate marcantă, persoanele care ţin astfel de diete ştiu că este foarte greu să adoarmă”, spune Mihaela Bilic.

O dietă care abundă în proteine poate să aibă ca şi consecinţe creşterea colesterolului sau existenţa unei respiraţii urât mirositoare determinate de existenţa amoniacului.

Unii, din dorinţa de a slăbi, mănâncă o singură dată pe zi, fără să ştie că astfel se pot îmbolnăvi de diabet.

„Se face un boom de insulină, o secreţie foarte mare de insulină şi care coboară pe timpul zilei încetişor. Insulina aceea e în exces, hiperglicemia care o dă o astfel de masă, o singură masă, este nocivă, pentru că va duce la afectare micro vasculară şi evident că nu vom avea efecte într-o dietă de slăbit. Deci asta nu este o dietă de slăbit. Nu vom slăbi cu o singură masă pe zi”, mai spune medicul.

Pentru a creşte metabolismul şi a scădea în acelaşi timp pofta de mâncare, medicii recomandă un truc simplu:

„Consumul de apă călduţă cu lămâie în orice moment al zilei ne reduce senzaţia de foame şi are un efect diuretic asupra organismului. În lămâie, fitonutrienții reduc pofta de mâncare şi vom avea o apă caldă care va spori activitatea metabolismului. Când bem rece metabolismul se reduce. Când bem cald, metabolismul se înteţeşte”, spune Simona Carniciu.

Conform statisticilor 95% dintre cei care ţin o cură de slăbire ajung să pună înapoi o mare parte din kilogramele date jos şi uneori, chiar să le depăşească. Cu alte cuvinte, indiferent de dietă, toate au acelaşi efect: acumularea kilogramelor sau efectul yoyo.

Pentru a evita acest lucru, toţi medicii spun că cea mai bună dietă se rezumă până la urmă la un stil de viaţă sănătos: fără excese alimentare şi cu mişcare de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Similar Posts