rulmenti contrafacuti

De unde ne dăm seama ca un rulment este contrafăcut?

4 minutes, 11 seconds Read

Rulmenții sunt componente esențiale în diverse mecanisme, de la mașini-unelte la autovehicule. Alegerea rulmenților potriviți și de calitate este crucială pentru a asigura performanța optimă și durabilitatea utilajului. Cu toate acestea, piața rulmenților este inundată de produse contrafăcute care pot pune în pericol siguranța și pot duce la defecțiuni costisitoare.

Cum să identificați un rulment contrafăcut:

Există o serie de indicii care vă pot ajuta să distingeți un rulment original de unul contrafăcut:

Aspectul:

 • Ambalaje: Rulmenții originali sunt ambalați în cutii de carton de calitate, cu sigilii intacte și logo-ul producătorului clar imprimat. Rulmenții contrafăcuți pot fi ambalați în cutii de carton de proastă calitate, cu sigilii rupte sau lipsă, și logo-ul producătorului poate fi imprimat neclar sau greșit.
 • Marcaje: Rulmenții originali au marcaje clare și lizibile pe inelul exterior, inelul interior și separatorii de bile. Marcajele pot include codul producătorului, codul rulmentului, seria de fabricație și data producției. Rulmenții contrafăcuți pot avea marcaje neclare, incomplete sau greșite.
 • Calitatea suprafeței: Rulmenții originali au o suprafață netedă și lucioasă, fără bavuri sau zgârieturi. Rulmenții contrafăcuți pot avea o suprafață rugoasă, mată, cu bavuri și zgârieturi.
 • Jocul radial: Rulmenții originali au un joc radial specificat în fișa tehnică. Rulmenții contrafăcuți pot avea un joc radial prea mic sau prea mare, ceea ce poate duce la uzură prematură și defecțiuni.

Performanța:

 • Zgomot: Rulmenții originali funcționează silențios, fără zgomot sau vibrații excesive. Rulmenții contrafăcuți pot produce un zgomot semnificativ și vibrații, indicând o calitate inferioară.
 • Frecare: Rulmenții originali au o frecare redusă, asigurând o rotație lină și eficiență energetică. Rulmenții contrafăcuți pot avea o frecare mai mare, ducând la supraîncălzire, uzură prematură și pierderi de energie.
 • Durată de viață: Rulmenții originali au o durată de viață previzibilă, specificată în fișa tehnică. Rulmenții contrafăcuți se pot defecta prematur, necesitând reparații costisitoare și repetate.

Diferența dintre un rulment original și unul contrafăcut:

 

Caracteristică Rulment original Rulment contrafăcut
Ambalaj Cutie de carton de calitate, sigilii intacte, logo clar Cutie de carton de proastă calitate, sigilii rupte sau lipsă, logo neclar sau greșit
Marcaje Marcaje clare și lizibile, cod producător, cod rulment, serie fabricație, dată producție Marcaje neclare, incomplete sau greșite
Calitatea suprafeței Suprafață netedă și lucioasă, fără bavuri sau zgârieturi Suprafață rugoasă, mată, cu bavuri și zgârieturi
Jocul radial Joc radial specificat în fișa tehnică Joc radial prea mic sau prea mare
Zgomot Funcționare silențioasă, fără zgomot sau vibrații excesive Zgomot semnificativ și vibrații
Frecare Frecare redusă, rotație lină, eficiență energetică Frecare mai mare, supraîncălzire, uzură prematură, pierderi de energie
Durată de viață Durată de viață previzibilă, specificată în fișa tehnică Defecțiuni premature, reparații costisitoare

 

Exemple de mărci de rulmenți de renume:

 • FAG: Producător german de rulmenți de înaltă performanță INA FAG, cunoscut pentru durabilitatea și fiabilitatea sa.
 • SKF: Producător suedez de rulmenți de top, cu o gamă largă de soluții inovatoare pentru diverse industrii.
 • NSK: Producător japonez de rulmenți de precizie, cu o reputație excelentă pentru calitate și performanță.
 • NTN: Producător japonez de rulmenți de înaltă calitate, cu o gamă largă de produse pentru aplicații industriale și auto.
 • Koyo: Producător japonez de rulmenți de precizie, cu o reputație excelentă pentru eficiență și durabilitate.
 • INA: Producător german de rulmenți de înaltă calitate, cu o gamă largă de produse pentru diverse aplicații.

Sfaturi pentru a evita rulmenții contrafăcuți:

 • Cumpărați de la distribuitori autorizați: Asigurați-vă că achiziționați rulmenții de la distribuitori autorizați ai producătorului ales.
 • Verificați prețul: Rulmenții contrafăcuți sunt adesea semnificativ mai ieftini decât cei originali. Fiți suspecți la prețuri prea mici.
 • Solicitați certificatul de autenticitate: Unii producători oferă certificate de autenticitate care pot verifica proveniența rulmentului.
 • Fiți atenți la detalii: Acordați atenție detaliilor minore, cum ar fi calitatea ambalajului, claritatea marcajelor și finisajul rulmentului.
 • Nu faceți rabat la calitate: Alegerea rulmenților de calitate este o investiție care vă va salva bani pe termen lung prin reducerea reparațiilor și a timpului de nefuncționare.

Alegerea rulmenților potriviți și de calitate este esențială pentru a asigura performanța optimă, durabilitatea și siguranța utilajului dumneavoastră. Urmați sfaturile din acest articol pentru a vă ajuta să identificați rulmenții contrafăcuți și să alegeți produse originale de la producători de renume.

Similar Posts