De ce ar trebui să mănânci smochine în fiecare zi: alcalinizează corpul şi ajuta la vindecarea multor boli

author
3 minutes, 10 seconds Read

Smochinele sunt printre cele mai vechi plante cultivate de om, datând încă din perioada neoliticului. Existenţa lor este atestată în anul 9200–9400 I.H. în Valea Iordanului.

Încă de acum o mie de ani smochinele erau apreciate atât pentru gust cât şi pentru proprietăţile lor nutriţionale. Galen, un botanist din secolul XI scria: “Dacă smochinele ar fi consumate cu nuci şi ruta-de-grădină înainte de ingerarea unei otrave fatale, acestea ar proteja contra efectelor nocive ale acesteia”. Împreună cu nucile, smochinele erau folosite într-un antidot antic numit “teriac”.

Medicii arabi din Evul Mediu foloseau smochinele pentru curăţarea stomacului şi întărirea corpului, iar potrivit lui Platon, aceste fructe preţioase erau oferite ca hrana atleţilor greci la sporturile olimpice pentru a le îmbunătăţi rezistența şi performanţele.

În ziua de azi există peste 1.000 de specii diferite de smochine în întrega lume. Aceste fructe savuroase pot fi consumate atât crude cât şi uscate, însă conţinutul nutritiv este diferit, fiind de preferat consumul smochinelor crude, având un aport energetic de numai 74 de calorii faţă de 249 calorii cât au smochinele uscate.

Smochinele au o serie de calităţi care sunt pozitive pentru sănătate. Iată mai jos câteva din aceste proprietăţi:

Anticancer: Studiile arată că toţi bolnavii de cancer, fără excepţie, au un lucru în comun – un pH foarte scăzut în sânge. Acest lucru înseamnă că au corpul foarte acid, un mediu propice pentru tot felul de bacterii, microbi şi viruşi. Smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe care există, aşa că este recomandat consumul lor pentru asigurarea unui mediu alcalin corpului, pentru a împiedica bacteriile să se dezvolte. Smochinele conţin benzaldehidă şi glicozidă, un flavonoid cu puternice efecte anticancerigene.

Pierderea în greutate: Smochinele sunt bune surse de fibre, importante pentru pierderea în greutate. Fibrele alimentare au un efect semnificativ asupra senzaţiei de foame, saţietăţii, a rezervelor de energie şi a masei corporale putând ajuta la pierderea în greutate, mai ales în cazul obezilor. Smochinele conţin atât fibre cât şi o enzimă esenţială pentru digestie, ficina, care ajută la metabolizarea proteinelor. Ficina contribuie şi la proprietăţile laxative ale smochinelor.

Tensiune mărită: În cazul problemelor cauzate de tensiune, smochinele pot fi de mare ajutor pentru normalizarea acesteia, întrucât sunt bogate în potasiu, un mineral de bază în combaterea hipertensiunii.

Anti–îmbătrânire: Ca multe alte fructe, smochinele sunt bogate în antioxidanţi ca flavonoide, polifenoli şi antocianine. Antioxidanţii sunt cunoscuţi pentru efectele lor puternice de neutralizare a efectelor radicalilor liberi, care pot accelera semnificativ procesul de îmbătrânire şi pot favoriza apariţia bolilor.

Protejează vederea: Studiile arată că sunt necesare cel puţin 3 porţii de fructe pe zi pentru reducerea riscului de degenerare maculară asociată cu vârsta, cauza principală a pierderii vederii la adulţii vârstnici. Câteva smochine pe zi pot contribui substanţial la îmbunătăţirea vederii.

Tratează bolile: Studiile arată că smochinele sunt foarte bune în tratarea unor afecţiuni precum anemia, cancerul, diabetul, lepra, bolile hepatice, paralizia, bolile de piele şi ulcerele. Studiile arată chiar că smochinele sunt atât de eficiente încât pot fi folosite pentru producerea de noi medicamente.

Stimulează sistemul imunitar: Smochinele stimulează imunitatea. Doar câteva smochine pe zi sunt suficiente pentru menţinerea corpului sănătos şi în putere.

Menţin pielea tânără şi frumoasă: Deşi numeroase studii arată că extractul din frunză de smochin are un mare potenţial de reducere a ridurilor scăzând lungimea şi adâncimea ridurilor faciale, şi extractele din smochine au dovedit că pot reduce pigmentarea pielii, acneea şi chiar şi pistruii.

Similar Posts