De ce a câștigat Klaus Iohannis în Ardeal

De ce a câștigat Klaus Iohannis în Ardeal

author
2 minutes, 51 seconds Read

Fără discuție Ardealul se disociază de restul țării. Nu că aș considera Ardealul superior, dar cred că are câteva clase peste restul României. În Ardeal nu prea se stă cu mâna întinsă așteptând pomana guvernului.

De ce a câștigat Klaus Iohannis în Ardeal

Ardelenii sunt altfel. Și mi-ar plăcea ca restul tării să ia exemplu de la ardeleni. Poate acest lucru ar fi un prim pas în procesul de dezvoltare a României. Nu vreau să jignesc celelalte regiuni din România, departe de mine acest gând, dar parcă totuși ardelenii sunt mai muncitori, mai harnici.

În momentul în care ajungi în Ardeal, poate ai impresia că totul se derulează cu încetinitorul, dar se derulează cu cap.

Poate că ardelenii au gândit cu capul atunci când l-au votat pe Iohannis. Nu l-au votat pe Iohannis pentru că Ponta nu a livrat pomenile electorale și în Transilvania așa cum a făcut în restul țării. Cred că de fapt ardelenii s-au săturat de pomenile pe care jumătate de Românie le tot așteaptă de la Ponta.

Poate că ardelenii au hotărât că e cazul ca cineva să-i pună totuși pe români la lucru. Sau poate că s-au săturat ca analfabeții și leneșii să hotărască viitorul președinte al României.

Și ca să vezi pe cine fac eu leneș și analfabet, te invit într-o scurtă plimbare în satul Dobreni. Cum nu știi unde e acest sat? E în județul Giurgiu. Da, în sudul roșu al României. Locurile unde Ponta nu are nicio emoție că poate aduna minim 80% din voturi. În acest sat vreau să o cunoști pe mama eroină- Mușcata. La cum vorbește îți poți imagina și câtă școală are. Sau nu are. Cuvintele sunt de prisos. Filmulețul îl consider elocvent.

Știai că în România sunt aproape un sfert de milion de analfabeti cu drept de vot, cetăţeni care nu ştiu să scrie sau să citească?

Atunci te întreb pe tine, cum au știut ei unde să pună ștampila de vot? În ce chenar?

Avem cei mai mulţi neştiutori de carte din Europa şi, implicit, cei mai mulţi alegători fără carte. Îți poți imagina că numarul acestor oameni pot decide un președinte în România? Să nu te cutremuri la acest gând?

Și dacă crezi că Mușcata e un caz singular, atunci te rog frumos fă cunoștință cu Gheorghe.
El a votat pentru “ăsta cu tandafirii”. „Am pus votarea la tan-da-fir!”, strigă Gheorghe arătând semnul victoriei la ieşirea de la urnă. Gheorghe nu ştie să scrie, dar nici nu prea ştie nici să vorbească.

Se pare că Ardealul e inima României zilele astea. Și dacă vrem să ieșim din mocirla în care suntem trebuie să ne ascultăm inima.

Citisem pe un blog zilele astea, o remarcă care pur și simplu mi s-a întipărit în minte.

Spunea autorul că Transilvania are o problemă în a gândi uniform. Atunci când aici se strâng 3 oameni, se obțin 3 idei. Și asta spre deosebire de sud, unde atunci când se strâng 3 oameni de obicei sunt trei beri în față și doar o singură idee: cum să mai facem rost de nişte bere moca?

Similar Posts