Cum se încondeiază ouăle de Paşti. Descoperă şi tu această tehnică şi încearc-o acasă

Cum se încondeiază ouăle de Paşti. Descoperă şi tu această tehnică şi încearc-o acasă

author
2 minutes, 28 seconds Read

Obiceiul încondeiatului ouălelor este unul vechi, aceste ouă fiind deosebit de frumoase. Dacă vrei să păstrezi tradiţia şi să îţi impresionezi musafirii de Paşti poţi să încerci acasă această tehnică, care e adevărat că necesită un pic de răbdare, dar rezultatul final este unul de excepţie.

Cum se încondeiază ouăle de Paşti. Descoperă şi tu această tehnică şi încearc-o acasă
Poţi să le ornezi cu motive populare diferite şi să foloseşti culori variate, imaginaţia fiind fără limită.

Indiferent de ouăle pe care le alegi, de găină, de raţă, de struţ, acestea trebuie să fie albe pentru a fi lucrate mai uşor şi pentru a avea rezultatul scontat.

Aveţi nevoie de ceară colorată şi chişiţa (un creion din lemn care are în vârf un tub foarte subţire din tabla fină pentru a permite filtrarea cerii).

Ceară trebuie să fie lichidă în tot cursul procedurii de încondeiere aşa că va fi ţinută într-o cutie metalică deasupra unei surse de căldură (gen baie marină).

În locul chişiţei se poate folosi şi o pensulă tare de la tusul de pleoape pe care nu o mai folosiţi.

Se poate trece apoi la încondeierea propriu-zisă:
Ouăle se spală într-o cratiţă cu apă călduţă şi cu sare pentru a se degresa. Se pun la fiert timp de 15 – 20 de minute tot cu sare, apoi se pun la răcit pe un prosop.

Se poate trece la încondeierea lor când sunt încă un pic călduţe.
Ceară de albine se pregăteşte într-un vas metalic pus la o sursă de căldură pentru a menţine ceară în stare lichidă şi cu ajutorul chişiţei sau a pensulei de tuș se începe împărţirea oului în două părţi egale, apoi patru, apoi şase în funcţie de modelul ales.

Se folosesc ornamente cu motive geometrice sau florale. Cu ceară se acoperă părţile care dorim să rămână albe.

Se introduc ouăle în culoarea cea mai deschisă(de exemplu galben), apa colorată trebuie să fie călduţă pentru a nu se topi ceara.

După ce se usucă vopseaua se acoperă cu ceară partea vopsită (galbenă), care se doreşte să rămână colorată astfel.
Apoi ouăle se introduc în vopsea roşie, după uscare se acoperă cu ceară acele spaţii care se doresc să rămână colorate în roşu şi se scufunda ouăle în ultima vopsea, de culoare închisă (albastru sau verde).

După uscarea completă a vopselei se trece la ultimul procedeu. Pentru aceasta se ia o cârpă de bumbac înfierbântată şi se şterge cu grijă coaja ouălor pentru a se îndepărta ceara.

Rezultatul o să vă bucure privirea aşa că nu vă rămâne decât să vă bucuraţi-vă de ouăle încondeiate făcute de dumneavoastră şi de sărbători, alături de cei dragi.

Similar Posts