Placa reprezintă acumularea de bacterii pe dinți. Este invizibilă cu ochiul liber, dar este dăunătoare pentru dinți, pentru că are capacitatea de a interacționa cu anumite alimente eliberând un acid care produce carii. Placa se poate transforma în tartru care este mult mai greu pentru a fi eliminat. Îndepărtarea plăcii bacteriene este foarte ușor de făcut, deoarece implică puțin mai mult decât o curățare eficientă a dinților!
Metoda I
1. Localizați placa folosind un așa zis „martor”. Placa fiind practic invizibilă este dificil să o îndepărtăm de pe dinți. Nu și dacă folosim acești „martori” care nu sunt altceva decât niște mici comprimate care le putem cumpăra de la farmacie, și care după ce le mestecăm, vor colora în roșu porțiunile de pe dinți unde se găsește placa, facându-le mult mai ușor vizibile, și mai ușor de îndepărtat.
2. Folosiți pastă și periuță de dinți. Spălați-vă pe dinți în mod eficient. Sunt recomandate periuțele de dinți moi în detrimentul celor mai dure care ar putea afecta smalțul dentar. Pasta de dinți ar fi bine să fie cu fluor, întrucât se știe că acesta are efect de întărire a dinților, îi protejează și îi ferește de carii.
3. Folosiți o tehnică corectă de periaj. Când vă spălați pe dinți, țineți periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de linia gingiei, utilizând mișcări circulare. Încercați să nu frecați prea tare, pentru a nu deteriora smalțul de pe dinți.
4. Concentrați-vă pe fiecare dinte individual. Acordați atenție fiecărui dinte, asigurându-vă că nu ratați nici unul. Amintiți-vă să spălați atât suprafețele exterioare cât și cele interioare, precum și suprafețele de mestecat, și să acordați o atenție deosebită și dinților mai greu accesibili din spate. Un spălat pe dinți ar trebui să dureze între 2 și 3 minute.
5. Amintiți-vă să vă periați și limba. Placă se poate constitui cu ușurință și pe suprafața limbii din cauza resturilor de mâncare. Acest lucru vă va ajuta și la împrospătarea respirației.
Metoda II
1. Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi. Periajul dinților este, de departe cel mai eficient mod de a elimina placa,iar periajul corect și regulat va duce la împiedicarea acumulării plăcii de-a lungul timpului.
2. Folosirea aței dentare este o componentă esențială a igienei orale eficiente, deși din păcate este de multe ori neglijată. Folosirea aței dentare îndepărtează bacteriile și resturile alimentare dintre dinți, ajutând la prevenirea formării plăcii. Ața dentară ar trebui folosită măcar o dată pe zi inante să vă spălați pe dinți
3. Utilizați apa de gură care evită formarea plăcii. Deși apa de gură nu este eficace pentru a elimina placa în totalitate, atunci când este utilizată împreună cu pasta de dinți și ața dentară, poate ajută la prevenirea formării plăcii dentare, în plus oferă și o respirație proaspătă.
4. Evitați alimentele care conțin zahăr și amidon. Bacteriile găsite în placă se înmulțesc pe mediile dulci și bogate în amidon. De fapt de fiecare dată când mănânci aceste tipuri de alimente, bacteriile eliberează un acid care duce la apariția cariilor.
5. Nu evitați o curățare profesională a dinților. Chiar dacă sunteți cea mai riguroasă persoană în menținerea unei igiene orale impecabile, o vizită la stomatolog nu este niciodată în plus.
Metoda III
1. Folosiți bicarbonat de sodiu. Acesta este unul dintre cele mai vechi remedii naturale pentru îndepărtarea plăcii. Pur și simplu agitați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu într-un castron cu apă, și cu periuța de dinți, spălați-vă dinții apoi.
2. Mâncați mere și pepeni. Mănâncă un măr sau un pepene galben imediat după o masă, și acest lucru te va ajuta să-ți cureți dinții în mod natural, și în plus îți vor menține gingiile sănătoase și le vor împiedică să sângereze.
3. Frecați o coajă de portocală pe dinți. Vitamina C, conținută în citrice poate ajuta la prevenirea creșterii microorganismelor pe suprafața dinților. Încearcă să freci coaja de portocală pe suprafața dinților înainte de culcare.
4. Mestecați semințe de susan. Mestecați o lingură de semințe de susan, dar nu le înghițiți. Apoi utilizați o periuță de dinți uscată pentru a vă spăla, utilizând semințele de susan pe post de pastă de dinți. Acestea vor ajuta la îndepărtarea plăcii și vor lustrui dinții în același timp.
5. Folosiți roșii și căpșuni. Acestea ca și citricele sunt o sursă bogată în vitamina C. Freacă dinții cu acestea, lăsându-le aproximativ 5 minute pe suprafața dinților. Clătește apoi cu o soluție de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă.
6. Fă-ți o pastă de dinți „home made”. Combină 1/2 de ceașcă de ulei de nucă de cocos, cu 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 pachețele mici de praf de stevia, și 2- de picături de ulei de mentă sau scorțișoară. Depoziteaz-o într-un borcan de sticlă mică și folosește-o regulat ca și pastă de dinți.
Dacă consideri că aceste sfaturi pot să-ți fie folositoare ție sau prietenilor tăi nu ezita să le distribui!