Mari Kondo o tânără japoneză şi-a făcut un scop în viaţă din a-i educa pe ceilalţi cum să îşi organizeze lucrurile cât mai eficient şi să fie cât mai ordonaţi.
Cartea sa “Ordinea magică. Arta japoneză de a face ordine în casă şi în viaţă” a devenit un bestseller în scurt timp vânzându-se în peste 30 de tari. Kondo a fost inclusă de către Time`s în topul celor mai influente 100 de persoane.
Iată câteva din sfaturile lui Marie care sigur vă vor ajuta în organizarea casei:
1. Faceţi ordine acum şi peste tot în casă
Nu lăsaţi pe mâine ce puteţi faceţi azi şi nu împărţiti curăţenia în mai multe zile pentru că astfel nu veţi arunca tot ce trebuie aruncat sau veţi ajunge să neglijaţi anumite locuri din casă.
2. Aruncaţi întâi obiectele inutile, apoi sortaţi ce a mai rămas şi faceţi ordine
Înainte de toate scăpaţi de lucrurile inutile. Veţi elibera astfel spaţiu pentru lucrurile care contează.
3. Începeţi cu ceva simplu
Nu începeţi cu lucruri care au încărcătură emoţională. Sunt greu de sortat şi de cele mai multe ori de renunţat la ele. Începeţi cu garderoba, apoi treceţi la cărţi, hârtii şi alte mărunţişuri şi abia apoi sunteţi pregăti să puneţi în ordine lucrurile dragi.
4. Faceţi ordine după categorie nu după cameră.
Rezolvaţi întâi problema tuturor obiectelor de acelaşi fel, apoi să treceţi la altă categorie. Altfel, s-ar putea să vă treziţi în situaţia de a muta la nesfârşit lucrurile dintr-o cameră în alta, fără a scăpa vreodată de dezordine. Dacă faceţi ordine în haine, găsiţi toate hainele din toată casă. Lucrurile care nu-şi vor găsi locul în casă, aruncaţi-le direct la coşul de gunoi. Stabiliţi un astfel de principiu şi pentru dvs.!
5. Aruncaţi toate lucrurile pe care nu le iubiţi
Dacă vreţi să aveţi în casă o curăţenie exemplară, gândiţi-vă la ce lucruri aţi putea renunţa de tot. Înainte de a arunca un lucru la coşul de gunoi faceţi un test: ţineţi-l în mâini câteva secunde şi gândiţi-vă la însemnătatea pe care o are acesta pentru dvs. Dacă acest lucru vă aduce bucurie, veţi simţi asta neapărat şi astfel veţi lua decizia corectă.
6. Scăpaţi de hârtii
Deşi pare o sarcină dificilă, toate hârtiile dvs. trebuie să se afle în acelaşi loc. De obicei hârtiile sunt de două categorii: hârtii sau documente care pur şi simplu trebuie păstrate şi hârtii pentru lucrul de zi cu zi. Aruncaţi tot ce nu folosiţi sau ce nu aveţi nevoie. Străduiţi-vă să păstraţi doar contactele, documentele personale şi alte hârtii de valoare.
7. Renunţaţi cu dragoste (la cadouri şi suveniruri)
Dacă nu mai aveţi nevoie de un lucru care v-a fost dăruit, nu îl ţineţi pur şi simplu în casă să ocupe spaţiu inutil. Daţi-l unor persoane care chiar au nevoie de el.
8. Nu cumpăraţi instrumente scumpe şi complicate pentru depozitare
Nu cumpăraţi cutii de depozitare scumpe când aveţi la îndemâna banalele cutii de pantofi. Folositi cutiile de pantofi pentru a vă depozita lucrurile de care nu mai aveţi nevoie.
9. Obişnuiţi-vă să depozitaţi lucrurile în poziţie orizontală
Majoritatea hainelor, în afară de paltoane, rochii şi sacouri, ocupă mult mai puţin loc dacă sunt împăturite şi depozitate pe rafturi. În funcţie de grosimea stofei, puteţi depozita 20-40 de obiecte de îmbrăcăminte într-un spaţiu care anterior era folosit doar pentru 10.
10. Aveţi grijă de lucrurile voastre
O atitudine grijulie faţă de haine vă face să înţelegeţi mai uşor care dintre ele vă mai sunt cu adevărat utile şi de care nu mai aveţi nevoie. În plus o astfel de atitudine va face ca hainele să fie mai îngrijite şi să le folosiţi mai mult timp.