Cum să ai o casă răcoroasă vara, fără să folosești aerul condiționat

Cum să ai o casă răcoroasă vara, fără să folosești aerul condiționat

author
4 minutes, 57 seconds Read

Deși mai sunt câteva luni bune până la vară, deja te gândești de pe acum cum să procedezi pentru a avea parte de camere răcoroase, fără să folosești în acest sens aparatul de aer condiționat. În special dacă locuiești la bloc, această dorință pare aproape imposibil de îndeplinit. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa, iar din rândurile următoare vei afla câteva recomandări în acest sens.

Draperiile pentru ferestre

Chiar dacă mulți le consideră un accesoriu inutil, draperiile îmbină cel mai bine utilul cu plăcutul. Astfel, cu ajutorul lor reușești să îi oferi un aer aparte camerei respective, dar și un plus de confort. Optează pentru draperii din materiale groase, în culori deschise, și mai ales opace. Razele puternice ale soarelui vor fi împiedicate să pătrundă în cameră, astfel încât temperatura va fi ceva mai scăzută în încăpere.

Jaluzele

Una dintre cele mai cunoscute, și chiar accesibile metode de a menține răcoarea în cameră sunt și jaluzelele. În plus, sunt și foarte elegante, ceea te te ajută și în ideea ta de a-ți amenaja camera într-un anume stil. Există o mulțime modele de unde vă puteți inspira, dar puteti folosi rolete textile in orice fel de casa pentru a bloca pe perioada verii lumina solara.

Rulouri exterioare

Roletele exterioare sunt și ele pe lista de recomandări pentru a-ți menține o temperatură ambientală plăcută pe timpul verii. De fapt, sunt chiar și mai eficiente decât cele interioare, deoarece nu permit încălzirea geamurilor. Există varianta mai ieftină, dar foarte eficientă, de a acționa rulourile exterioare manual, sau posibilitatea de a le folosi pe cele automate. Este adevărat, acestea din urmă sunt ceva mai scumpe. Dar, indiferent pentru care optezi, sunt la fel de eficiente.

Obloane franțuzești

În cazul în care consideri că rulourile exterioare nu se potrivesc cu stilul locuinței tale, sau sunt mult prea scumpe pentru bugetul tău, poți apela la obloanele franțuzești care pot fi montate în exterior. Sunt destul de eficiente, așa că reprezintă o variantă demnă de luat în calcul.

Copertine retractabile

Folosite în special pentru a proteja balconul de razele puternice ale soarelui de pe timpul verii, aceste copertine au avantajul că sunt și ieftine, ușor de instalat, și mai ales de manevrat. Este posibil ca în cazul tău să fie cea mai bună alegere, mai ales dacă ai balconul deschis.

Folie pentru geamuri

Pentru că tot am amintit de soluții ieftine de a menține camera răcoroasă pe timp de vară, nu aveam cum să ignorăm tocmai cea mai ieftină variantă: folia pentru geamuri. Evident, pentru rezultate mai eficiente, se recomandă să optezi pentru cele reflectorizante. În plus, acestea te mai feresc și de privirile indiscrete ale vecinilor. Simplu și eficient!

Plantele

Dacă ești un mare iubitor de plante, atunci avem o veste bună pentru tine. Nu doar că vei avea parte de aer curat, un aspect plăcut al locuinței, ci cu ajutorul dat de acestea vei reuși să îți păstrezi intimitatea dorită, dar și în cameră temperatura va fi mult mai plăcută.

Ventilatorul

Cu siguranță, date fiind verile foarte călduroase cu care se confruntă românii, și în casa ta se găsește un ventilator clasic, cu picior lung sau scurt. A-ți monta un aparat de aer condiționat este o investiție destul de mare, pe care nu oricine și-o poate permite. În schimb, majoritatea persoanelor își pot cumpăra un ventilator cu care se pot răcori un pic. Din păcate, în cazul lor, nu este vorba despre o reducere a temperaturii din cameră, ci senzația unui curent de aer. Pentru moment, pot fi foarte eficiente, dar nici nu le poți folosi non-stop.

Aerisirea corectă

Chiar dacă ai putea replica faptul că aerisești zilnic, noi îți spunem că, probabil, nu știi cum să o faci în mod corect. Nu-ți face griji, nu multă lume știe ce presupune exact o aerisire corectă, și de aceea am decis să îți oferim și această informație. Nu este o soluție să deschizi larg toate geamurile, în speranța că în acest fel vei reuși să reduci temperatura din casă cu câteva grade. Dimpotrivă, încearcă mai întâi să deschizi ferestrele de pe partea umbrită, în timp ce cele de pe partea cu soare să fie închise. Apoi, schimbă. Va fi mult mai simplu să procedezi așa. Ce-i drept, această recomandare este valabilă în cazul celor care au locuințe mult mai spațioase, cu multe ferestre, și nu toate montate pe o singură parte.

Lenjerii de pat din materiale care ”respiră”

Dacă ziua reușim cât de cât să trecem cu bine peste căldura verii, aceasta devine de-a dreptul insuportabilă pe perioada nopții, și din acest motiv nu reușim să ne odihnim așa cum trebuie. O soluție eficientă ar fi ca pe perioada zilelor caniculare să folosim lenjerii de pat din materiale care ”respiră”, cum este și bumbacul. Un duș călduț înainte de culcare va contribui și el, din plin, la o senzație de răcorire.

Evită folosirea în exces a electrocasnicelor

Toate acele electrocasnice care ne fac viața mai ușoară nu fac decât să emane căldură pe perioada verii, atunci când sunt folosite în exces. Prin urmare, dacă nu ai neapărat nevoie de ele, poți renunța, pentru a avea parte de temperaturi ceva mai mici în interior. De asemenea, consumă alimente bogate în apă, nu uita să te hidratezi așa cum trebuie, cu apă și ceaiuri neîndulcite, și vei suporta mult mai ușor temperaturile caniculare ale zilelor de vară.

Similar Posts