Cum recunoaştem simptomele cancerului la sân? Iată câteva indicii pe care nu ar trebui să le neglijezi

author
4 minutes, 9 seconds Read

În România cancerul la sân este prima cauză de deces în rândul femeilor. În fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se îmbolnăvesc de cancer la sân, peste jumătate pierzând această bătălie, cauza principală fiind diagnosticarea bolii în stadiu avansat.


Ca și în cazul oricărui alt tip de cancer, depistarea precoce este esențială pentru rezultatele pozitive ale tratamentului, iar pentru a detecta acest cancer devreme, este important să cunoaştem semnele și simptomele încă din stadiile incipiente.

Analizaţi corpul cu atenţie şi dacă depistaţi unul sau mai multe din semnele de mai jos nu ezitaţi să apelaţi la doctor. Timpul nu este de partea noastră în asemenea circumstanţe.

1. V-a apărut o nouă aluniţa sau o aluniţă veche îşi modifica structura

Aluniţele sunt în general legate de un risc crescut de cancer de piele însă, cu toate acestea, ele pot indica şi prezenţa unui cancer la sân. Acest lucru a fost confirmat într-un studiu care a inclus 89,902 de femei cu vârstele cuprinse între 40-65 de ani, al căror istoric medical a fost urmărit îndeaproape pe o perioadă de 18 ani. La începutul studiului,s-a consemnat numărul aluniţelor pe care l-a avut fiecare pacientă. În timpul studiului 5956 de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân, iar potrivit rezultatelor studiului, femeile care au avut mai multe aluniţe au avut un risc de 13 % mai mare de cancer la sân decât femeile care nu au avut aluniţe.

2. Tuşiţi încontinuu sau prezentaţi o răguşeală a faringelui care nu dispare
În cazul în care cancerul de sân se extinde la plămâni, acesta poate fi marcat printr-o tuse prelungită sau răgușeală. Potrivit statisticilor, cancerul de sân prezintă metastaze la plămâni la 60-70 % dintre pacienții bolnavi în fază terminală.

3. Apar modificări ale vezicii
Cancerul de sân declanșează modificări hormonale care determină uscarea uretrei ceea ce duce la incontinenta. Cele mai obişnuite simptome ale cancerului la sân includ scurgeri de urină în timpul tusei, a râsului, a strănutului apariţia unei nevoi urgenţe de a urina care durează mai mult decât în mod normal. Apariţia oricăror din aceste simptome ar trebui să fie discutate cu un medic.

4. Oboseala
Oboseala este un simptom frecvent în multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân. La cancerul de sân oboseala este adesea însoțită de alte simptome, cum ar fi durere, tulburări de somn şi depresie. Oboseala este cauzată de existenţa unui dezechilibru al substanțelor chimice din organism, creată de atacul celulelor canceroase.

5. Dureri nejustificate de spate Durerile de spate pot indica existenţa unor tumori cancerigene. Când se formează aceste tumori exercita o presiune asupra coastelor și a coloanei vertebrale care duc la apariţia durerilor în partea superioară a spatelui. Acest lucru poate însemna de asemenea, extinderea cancerului la oase.


De asemenea trebuie să vă examinaţi lunar sânii respectând paşii de mai jos:

1. Se face inspecţia sânilor în faţa oglinzii, cu braţele de-a lungul corpului. Se insistă asupra unor aspecte neobişnuite, cum ar fi o zonă proeminentă, retracţia pielii, escoriaţiile, mărirea în volum a sânilor, orice modificare în aspectul unui nerv. Se verifică existenţa unei scurgeri mamelonare, a unor modificări în poziţia şi aspectul mamelonului.

2. Cu mâinile ridicate deasupra capului, se examinează sânii în oglindă, urmărindu-se aceleaşi obiective ca la pasul 1.

3. Cu mâinile pe şolduri, se apasă puternic şi se inspectează sânii. Se înclină uşor corpul spre oglindă. Următorii paşi urmăresc modificările de consistentă ale sânului .

4. Cu braţul stâng ridicat şi mâna stângă pe ceafă, se examinează sânul stâng folosind mâna dreaptă. Cu degetele întinse, începând de la marginea externă, se presează ferm în cercuri mici, mişcându-se mâna în jurul sânului în cercuri din ce în ce mai mici până când se atinge mamelonul. Se stoarce uşor mamelonul pentru a vedea dacă apare vreo scurgere. Trebuie acordată atenţie zonei dintre sân şi axilă, precum şi zonei axilare. E important să se examineze fiecare parte a sânului. Se repetă procedura pentru sânul drept.

5. În poziţia culcat, cu braţul stâng sub cap şi cu o pernă sau un prosop sub umărul stâng, se examinează sânul stâng cu mâna dreaptă, folosindu-se aceeaşi mişcare circulară descrisă mai sus. Se inversează procedura, folosind mâna stângă pentru sânul drept.

Urmăriţi şi clipul de mai jos pentru a afla şi alte informaţii despre cancerul de sân şi despre modul de prevenire a acestuia.

Similar Posts