În zilele toride de vară tot ce ne dorim este o bere rece care să ne răcorească. Parcă şi vedem cum se prelinge gheața topită pe sticlă în timp ce o deschidem şi ne pregătim să o savurăm.
Şi totuşi se poate întâmpla că populară băutură să nu fie suficient de rece sau poate că ai uitat să o bagi în frigider, aşa pentru aceste situaţii trecem la planul B.
Cum să răcim deci berea în două minute ?
Simplu, avem nevoie de : -apă -cuburi de gheaţă
-sare
Umple pe jumătate un bol cu apă de la robinet, apoi adaugă cuburile de gheață și 2-3 linguri de sare.
Amestecă bine şi pune băuturile pe care vrei să le răceşti în acest amestec, având grijă să le amesteci după un minut. Vei vedea efectul imediat, temperatura băuturii va scădea cu aproximativ 19 grade.
Acest truc simplu poate fi folosit pentru orice tip de băuturi, fie răcoritoare, fie alcoolice cu condiţia să fie bine închise.
Vei spune că e prea banal însă amestecul funcţionează pentru că în mod normal, gheața se topește la fel de repede cum apa îngheață. Prin adăugarea sării, se strică echilibrul dintre îngheț și topire, făcând ca apa să înghețe mai greu.
Întrucât fenomenul de topire a gheții necesită foarte multă energie, această energie este preluată din căldura obiectului cald care urmează să fie răcit.