Cum poate deveni România o țară de succes

Cum poate deveni România o țară de succes

author
2 minutes, 25 seconds Read

James A. Robinson, este un specialist în economie şi ştiinţe politice la Universitatea Harvard. Pe lângă aceasta, el este şi profesor asociat la două centre aparţinând Institutului de Ştiinţe Sociale Cantitative şi Centrului Weatherhead pentru Afaceri Internaţionale. El tocmai a venit în Cluj pentru a explica ce trebuie să facă România pentru a evolua.

2542559

„James Robinson a vorbit despre lucrarea sa în mai multe ţări, cu preşedinţi de state, prim-miniştri, dar şi cu studenţi, despre cum ţările pot să prospere“, explică Don Lothrop, preşedintele Fundaţiei americane „RomaniaOne”.

Profesorul spune că România a greşit de-a lungul istoriei, iar principalii vinovaţi de starea noastră actuală sunt: Imperiul Otoman, comunismul, instituţiile statului şi societatea civilă:

„Aici, lucrurile au stat altfel, pentru că ţara s-a aflat sub influenţa Imperiului Otoman. Acesta a înfiinţat instituţii exclusive, care nu au creat oportunităţi de dezvoltare. O altă perioadă nefastă a fost cea comunistă. Motivul pentru care România e mai săracă decât Anglia sau SUA este moştenirea istorică diferită. Structura instituţiilor din Anglia faţă de România a fost una diferită. Ce ar trebui să facă România? Să-şi schimbe instituţiile publice, dacă vrea schimbarea!“, a spus Robinson.

Se pare că regulile şi instituţiile din viaţa economică şi politică sunt cauzele pentru care România încă se află în declin.

După părerea lui trebuie să fie făcute schimbări în ceea ce priveşte instituţiile statului şi justiţie. Însă, problema fundamentală este modul în care funcţionează politica în ţara noastră:

„Statul român e folosit ca să organizeze puterea, în loc să asigure binele public. E folosit ca să acorde favoruri şi servicii susţinătorilor politici. Statul român trebuie fundamental transformat dintr-unul clientelar într-unul non-clientelar. Dacă se face această transformare, atunci majoritatea lucrurilor se vor rezolva de la sine”, a declarat James Robinson.

El consideră că trebuie impuse o serie de reguli stricte în ceea ce priveşte modul în care se acordă contractele publice, modul în care sunt angajaţi oamenii din sistemul politic şi de asemenea, modul în care aceştia sunt promovaţi. Acestea fiind în defavoare politicienilor, într-adevăr sunt mai greu de aplicat, însă profesorul susţine că societatea este cea care să forţeze politicienii să facă ceea ce spun regulile stabilite.

Deci salvarea noastă stă în mâinile societăţii. În ultimii ani, justiţia a înregistrat progrese însă încă mai este de lucru pentru a ne dezvolta şi creşte.

James A. Robinson mai spune: „E un miracol că o ţara poate avea un departament de anticorupţie cu un aşa succes: 875 de condamnări au fost în România anul trecut. Nu s-a mai înregistrat nicăieri în lume aşa ceva. E uimitor”.

Similar Posts