Folia microporoasa Agril si alte folii protectoare sunt cunoscute in mod colectiv sub denumirea de huse pentru culturi, sunt asezate peste sau in jurul plantelor, grabindu-le cresterea si protejand impotriva intemperiilor si a daunatorilor. Ele sunt de obicei folosite fara cercuri de sustinere.
Foliile din plastic asemanatoare tesaturilor, vandute sub forma de foi taiate pe masura, sub forma de role sau taiate din rola, sunt utilizate pe scara larga in gradini si intreprinderile comerciale pentru a acoperi plantele. Aceste materiale ofera o cantitate mica, dar semnificativa de protectie impotriva vremii rece sau vantului si, de asemenea, exclud adesea foarte eficient daunatorii. Aceasta folie microporoasa Agril poate fi achizitionata direct de la columnashop.ro!
Au fost folosite initial foi de polietilena subtiri, usoare si transparente (perforate pentru a permite excesul de caldura si umiditate sa scape), dar problemele cu supraincalzirea si lipsa izolatiei pe timp de noapte au dus in mare parte la inlocuirea acesteia cu un material netesut (numit din punct de vedere tehnic) „fleece” din polipropilena, denumit uneori lana horticola. Lana este alba, extrem de usoara si moale si calda la atingere. Din acest motiv este adesea folosit pentru a impacheta plantele usor fragede impotriva vremii de iarna. Porozitatea sa il face mult mai putin predispus la supraincalzire si conditii umede decat husele din polietilena.
Husele pentru culturi sunt echivalentul modern al clochesului folosit anterior pe scara larga in gradini si chiar in gradini.
Avantaje folosirii foliei microporoase de Agril:
Cresterea temperaturilor
Aceste folii functioneaza prin caldura de la soare, ridicand temperaturile cu cateva grade, de obicei 2°C, in comparatie cu plantele neacoperite. Acest lucru poate avansa maturitatea sau inflorirea cu aproximativ doua saptamani.
Primavara: Plantele fragede acoperite pot fi semanate sau plantate mai devreme decat daca sunt descoperite cu aproximativ doua saptamani in primavara. In mod esential, capacele de recoltare previn supraincalzirea, permitand caldurii sa scape prin gaurile incorporate in ele in timpul productiei. Folia transparenta de polietilena sau folie cu bule, de exemplu, nu numai ca ar duce la exces de umiditate, ci ar dauna plantelor prin excesul de caldura in zilele insorite chiar si la mijlocul primaverii.
Sfarsitul verii si toamna: La sfarsitul verii si toamna acoperirile vegetale pot permite culturilor fragede, cum ar fi castravetii si rosiile, sa se coaca. Semanaturile de toamna pot fi protejate pe timpul iernii pentru a permite recolte mai devreme decat semanatul de primavara, precum morcovi de exemplu.
Iarna: Lana este adesea folosita pentru a izola plantele impotriva frigului iernii. De fapt, fara caldura de la soare (castig solar) temperatura din jurul plantelor acoperite va scadea destul de repede la temperatura ambianta. Cu toate acestea, fleece protejeaza de alte aspecte ale vremii aspre – vantul si grindina, de exemplu – si este adesea folosit impreuna cu paie si materiale similare, unde efectul combinat al lanei si izolatiei este foarte eficient.
Diferitele grade de acoperire a culturilor ofera niveluri diferite de caldura si protectie. Lana usoara (17 g pe mp), de exemplu, ofera mai putina protectie, dar o penetrare mai buna a luminii (si este mai ieftina) decat lana rezistenta (35 g pe mp). Acesta din urma ar putea fi folosit pentru a proteja plantele fragede, iar primul pentru a promova culturile tinere de rasaduri.
Protectie impotriva vantului
Vantul intarzie adesea cresterea plantelor in gradinile romanesti la fel de mult ca si temperatura. Acoperirile vegetale, daca sunt bine ancorate, imbunatatesc ratele de crestere prin evitarea stresului provocat de vant (stres mecanic si pierderi de apa).
Grindina
Acoperirile pentru culturi ofera o anumita protectie impotriva micilor pietre de grindina intalnite in general in Romania.
Gestionarea solurilor dificile
Acoperirile de cultura elimina impactul ploilor abundente si protejeaza solul intr-o oarecare masura de daune mecanice care pot duce la compactarea semnificativa a suprafetei limitand rasarirea semintelor si cresterea plantelor tinere.
Protectia impotriva daunatorilor si a bolilor
Folosite ca o bariera fizica, acoperirile pentru culturi pot fi foarte eficiente in excluderea daunatorilor. Ochiurile rezistente la insecte sunt o varianta de acoperire pentru culturi care ofera protectie impotriva insectelor adesea fara cresteri semnificative de temperatura, dar o buna protectie impotriva vantului si a grindinii.
Infasurati sau acoperiti plantele vulnerabile cu lana ca protectie temporara impotriva inghetului atunci cand se anunta vreme severa. Lana mai grea de 30 g protejeaza plantele pana la aproximativ -3°C, in timp ce lana standard cu o greutate de 17 g ofera protectie chiar sub inghet. Folositi foi de lana pentru a acoperi plantele individuale sau grupurile de plante si prindeti-le cu cuie sau sfoara. Daca lana este in contact direct cu plantele, indepartati imediat ce conditiile meteorologice se imbunatatesc, deoarece reduce cantitatea de lumina redusa de iarna care ajunge la plante si poate oferi, de asemenea, un refugiu pentru daunatori.
Sunt disponibile folii din lana pentru plante individuale, realizate din lana de 70 g, care ofera protectie la aproximativ -5ºC. Designul variaza – unele au un snur la baza, in timp ce altele au parti laterale cu fermoar. Dimensiunile variaza. Puteti realiza sau cumpara un cadru pentru acoperirea plantelor, cunoscut sub numele de closa sau tunel, pentru a sustine foile de lana. Atata timp cat exista un spatiu de cel putin cativa centimetri intre plante si lana, husa poate fi lasata pe loc saptamani sau luni.
Folositi lana rezistenta ca izolatie pentru sera, fixata pe interiorul structurii cu ajutorul unor cleme sau placute lipicioase cu doua fete. Cu grija, fleece de buna calitate poate rezista cativa ani, deoarece este rezistent la putrezire si se poate spala. Daca este murdar, spalati la masina cu cel mai delicat ciclu sau spalati manual, apoi lasati sa se usuce complet inainte de a depozita intr-un loc uscat, ferit de lumina soarelui.