Cometa ISON tot mai aproape de Pamant

Cometa ISON tot mai aproape de Pamant

author
1 minute, 21 seconds Read

Cometa ISON a fost descoperita de doi astronomi amatori din Rusia si Belarus, in septembrie 2012, si este considerata „cometa secolului”.

4278510

Potrivit studiilor realizate de NASA, cometa ISON, va ajunge în 28 noiembrie, la cea mai mica distanta de Soare, doar 1,2 milioane de kilometri si va fi extrem de stralucitoare.

Daca va „supravietui” apropierii de astrul nostru, în 26 decembrie va fi la cea mai mica distanta de Pamant.

In acest moment, ISON se afla la aproximativ 80 de milioane de kilometri de Soare, fiind mai aproape ca Venus de stea. Ea se deplaseaza cu o viteza de 50 km pe secunda, dar viteza ei va creşte la peste 600 kilometri pe secunda atunci cand va trece aproape de suprafata Soarelui, pe 28 noiembrie.

Cu cat data de 28 noiembrie se apropie, cu atat interesul provocat de ISON creste si multi intra in panica. Printre scenariile avansate, trei sunt plauzibile.

Primul este ca ISON va evita in ultimul moment Soarele si isi va continua calatoria in spatiu. Al doilea presupune ca va ajunge prea aproape de Soare si se va dezintegra. Fragmentele vor fi atunci aruncate in spatiu si o ploaie de meteoriti ar putea cadea pe Pamant. Insa forta de gravitatie a Soarelui ar putea fi suficienta pentru ca acest lucru sa nu se intample. In sfarsit, ultimul scenariu ar fi cel mai putin dorit de oamenii de stiinta pentru ca ar duce la moartea rapida a cometei: ISON sa fie atrasa de Soare si sa isi termine drumul lovindu-se de acesta, provocand cea mai mare explozie vazuta de omenire.

Daca dispui de un binoclu sau de un telescop acum poti observa Cometa ISON foarte usor.

Similar Posts