Lacul de la Colibiţa fascinează cu frumuseţea sa sălbatică an de an fiind punct de atracţie pentru numeroşi turişti.
Situat la 50 de kilometri de Bistriţa, la poalele Munţilor Călimani, lacul are o poveste controversată, fiind construit pe locul vechiului sat Colibiţa care a fost inundat în momentul când s-a construit barajul. Unii oameni din partea locului susţin chiar că atunci când apele lacului sunt scăzute se mai poate vedea încă turla veche a bisericii.
„Şi eu ştiu că o parte din sat, cu tot cu biserică, e tot în lac. Mai mulţi feciori care au intrat sub apă au spus că au văzut turnul bisericii. Mulţi povestesc că sunt peşti mari în lac ce mănâncă oamenii care mor înecaţi”, explică tanti Maria.
Cel care a văzut primul potenţialul turistic al zonei a fost tâmplarul de origine germană W. Ianitchi cel care a construit mai multe case de vacanţă pentru saşii din Bistriţa în 1918.
Lacul Colibița are o suprafață de 270 ha şi o lungimea de 13 km fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malul lacului se află staţiunea turistică Colibiţa, locul fiind indicat mai ales celor care suferă de afecţiuni pulmonare.
Poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
“În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, afirmă preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud,Emil Radu Moldovan.
Proprietarii pensiunilor din Colibiţa s-au adaptat cerinţelor turiştilor vrând să le ofere cele mai bune condiţii. Aşa se face că au amenajat chiar şi plaje artificiale la marginea lacului, unde turiştii pot să stea sub umbrele, pe nisip şi să admire munţii.
Zona oferă vaste posibilități de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumeții (Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, Castelul Dracula lângă Pasul Tihuța – 1100 m alt), ciclism montan, alpinism, pescuit (păstrăv, clean, caras – în lacul Colibița, contra unei taxe), plimbări în jurul lacului, plimbări cu sania etc.
Pentru iubitorii de sporturi nautice se pot închiria hidrobiciclete și caiace pentru activități de agrement pe lac.
Există posibilități de practicare a raftingului pentru începători și avansaţi pe răul Bistrița pentru iubitorii de sporturi extreme. Iar cine vine odată va veni în mod sigur şi doua oară.