Cel mai bătrân stejar se află la Braşov şi are aproximativ 900 ani

Cel mai bătrân stejar se află la Braşov şi are aproximativ 900 ani

author
1 minute, 17 seconds Read

În judeţul Braşov în comuna Mercheasa se află cel mai bătrân stejar din România. Acest stejar este considerat un protector de către localnici şi a fost denumit „Bătrânul din Carpaţi”.

Cel mai bătrân stejar se află la Braşov şi are aproximativ 900 ani

Stejarul a câştigat diverse competiţii adresate copacilor, atât în ţara cât şi în Europa. Una dintre ele a fost 2009, când a fost numit „Cel mai bătrân arbore din România”.

Ascuns după alţi stejari, „Bătrânul Carpaţilor” are o vârstă de circa 900 de ani şi este martor al naşterii Transilvaniei. Odată ajuns lângă stejar, parcă timpul se oprește pentru câteva minute.

Bătrânul din Carpaţi are un trunchi imens cu o circumferinţă de 9.3 metri, fiind nevoie de 9 oameni pentru a fi cuprins în braţe. Înălţimea arborelui este de 21 metri.

Încă din anul 2009 acest stejar este trecut în lista celor mai spectaculoşi copaci din ţară, iar locuitorii îl văd ca fiind cea mai mare comoară, motiv pentru care acesta este îngrădit de către reprezentanţii Ocolului Silvic, pentru a fi protejat.

Chiar dacă în ultimii ani acest Bătrânul Carpaţilor a avut parte de promovare nu este vizitat prea des de către turişti.

Stejarul este sănătos şi nu a fost afectat de insecte dăunătoare, iar în partea de jos are patru zone cu scoarţă arsă superficial, corana acestuia este întreagă, mare și extrem de frumoasă și bogată.

Similar Posts