Pentru că acum este vremea în care teii înfloresc, este timpul să îţi faci provizii. În cazul în care ai posibilitatea de a culege flori de tei, acestea pot fi folosite în prepararea ceaiului. Însă chiar dacă florile sunt cele mai utilizate în momentul de faţă, e bine de ştiut că nu doar acestea sunt benefice ci şi frunzele, scoarţa şi seva teiului.
O cană cu ceai de tei te poate ajuta în ceea ce priveşte: răceala, durerile de cap, crampele şi colicile. Teiul are efecte antispasmice care te pot ajuta în cazul stărilor anxioase, nervozităţii, tensiunii arteriale crescute, dar în special în combaterea nopţilor nedormite. Acesta este motivul pentru care ceaiul se recomandă în special în stările de oboseală cronică.
Pentru o baie relaxantă după o zi încărcată pune ceai concentrat de tei în apa de baie şi te vei simţii mai bine.
Este foarte important cum prepari ceaiul. Acesta nu trebuie să fie prea concentrat deoarece gustul nu va fi bun iar efectele nu vor fi aşa cum ai sperat. Pentru o cană de ceai de tei ai nevoie de flori de tei cât apuci cu vârful a trei degete.
De asemenea, ceaiul de tei susţine fluiditatea sângelui, tratând astfel arteroscleroza, ameliorează crizele biliare, stimulează sistemul imunitar şi este un remediu excepţional pentru hipertensiunea arterială.
Pe lângă cele enumerate mai sus acesta poate calma greaţa şi vărsăturile. Dacă este consumat zilnic ceaiul de tei are efect antidepresiv şi previne diabetul.
În cazul în care ai probleme cu pielea, ceaiul de tei este bun şi la regenerarea pielii, reducând inflamaţiile.
Însă ceaiul de tei este contraindicat bolnavilor de inimă, la fel şi celor care au tensiunea variabilă.