Ce se întâmplă dacă încerci să-ți găurești bateria telefonului cu un cuțit sau cui

Ce se întâmplă dacă încerci să-ți găurești bateria telefonului cu un cuțit sau cui

author
1 minute, 14 seconds Read

Acumulatorii litiu-ion sunt acumulatori de generație recentă și sunt frecvent utilizați de dispozitive electronice de tipul telefoanelor mobile, laptopurilor etc. Datorită masei atomice scăzute a elementului litiu au o densitate energetică ridicată.

Ce se întâmplă dacă încerci să-ți găurești bateria telefonului cu un cuțit sau cui

Trebuie să recunoaștem totuși că este un pic înfricoșător să vedem la un moment dat că telefonul nostru este în flăcări. Chiar dacă cazurile de autocombustie spontană sunt neglijabile, totuși există această posibilitate.

Se încearcă în prezent modalități de a face bateriile Li-ion non inflamabile.

Cercetatorii de la UNC Chapel Hill, conduși de chimistul Joseph DeSimone, au demarat un proiect prin care urmăresc să găsească un material ce poate fi folosit chiar și în industria navală.

În timpul testelor, ei au observat că materialul denumit perfluoropolieter (PFPE) are capacitatea de a dizolva sarea de litiu, ceea ce înseamnă că el poate produce conductivitate în baterii.

Monica Wong, implicată în acest studiu, spune că majoritatea polimerilor nu se amestecă cu sare, dar acesta o face.

În plus, el nu ia foc, ceea ce reprezintă un alt avantaj în fața bateriilor cu litiu-ion din prezent. Cele de acum pot lua foc din cauza unui electrolit denumit dimetil-carbonat (DMC).

Ulterior, specialiștii au combinat perfluoropolieterul cu polietilenglicolul (PEG), ele putând funcționa ca un electrolit în bateriile reîncărcabile.

Astfel, bateriile făcute cu ajutorul acestor substanțe sunt mult mai performante, mai eficiente și chiar mai sigure decât cele din prezent.

Similar Posts