Se ştie că fumatul are un puternic impact negativ asupra corpului, însă este foarte greu pentru cei care fumează să renunţe la fumat. Cei mai mulţi se lăsă pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că apoi să reînceapă să fumeze.
Experţii de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor au făcut un studiu prin care au încercat să demonstreze ce modificări apar în corpul unei persoane după ce renunţă la fumat.
Pare incredibil, dar modificările încep să apară după doar 20 de minute de când aţi încetat să fumaţi ultima ţigară şi pot să persiste peste ani cu condiţia să nu va mai reapucaţi.
După 20 de minute – inima începe să funcţioneze normal şi se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
După 12 ore – nivelul de monoxid de carbon din sânge scade în timp ce nivelul de oxigen creşte. Compoziţia sângelui revine la normal.
Între 2 săptămâni şi 3 luni – se reduce riscul infarctului. Încep să dispară simptomele dependenţei de tutun. Se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui din vasele periferice.
Ţesutul pulmonar este restabilit, iar funcția plămânilor se îmbunătățește semnificativ.
Între 1-9 luni – se răresc crizele de tuse cauzate de renunţatul la fumat. Plămânii au nevoie de ceva timp pentru a scăpa de substanțele nocive care s-au acumulat in timp.
Într-un an – dispare de tot dorința de a fuma. Pielea îşi recapătă culoarea sănătoasă şi elasticitatea. Riscul bolilor de inimă scade cu 50 %.
În cinci ani – circulaţia sanguină este normală. Riscul de accident vascular cerebral este redus la un nivel egal cu cel al nefumătorilor. Sistemele nervos și imunitar funcționează de mai multe ori mai bine.
În 10 ani – Riscul de cancer pulmonar este acum de două ori mai mic decât la un fumător. Riscul de a dezvolta cancer intraoral, cancer al gâtului, cancer esofagian, rinichi şi cancer pancreatic este redus.
În 15 ani – Riscul de boală cardiacă ischemică și șansele de a dezvolta cancer sunt acum exact la fel ca la un nefumător.
Iar dacă v-aţi întrebat vreodată ce conţine o ţigară iată un clip care vă va arăta care sunt substanțele din care este compusă o ţigară. Gândiţi-vă apoi cât de nocive pot să fie pentru organism şi ce fumaţi în fiecare zi.