Ce rol au rotile dintate?
Rotile dintate sunt acele roti care au asa numitii dinti in jurul circumferintei, amplasati astfel pentur a angrena alte roti dintate sau piese asemanatoare ale diverselor mecanisme complexe, in scopul de a realiza o buna transmitere a fortelor, de-a lungul unei directii tangentiale. Rotile fara dinti pot sa realizeze transmitere fortelor tangentiale in oarecare masura, insa au utilizari destul de limitate pentru ca in cazul fortelor ceva mai mari se vor produce fenomene de alunecare, ce pot duce la deteriorari ale rotilor. Dintii rotii dintate au rolul de a preveni toate formele de alunecare, de patinare sau de deformare si in acelasi timp permit transmiterea fortelor mult mai mare decat in cazul unei roti obisnuite.
Cum functioneaza de fapt rotile dintate
Pentru a fi capabile sa angreneze, se ataseaza roti de lant oricarui dispozitiv cu dinti de angrenare ca sunt compatibili cu dintii lor. Chiar daca aceste dispozitive pot sa fie doar cremaliere sau alte dispozitive care nu se rotexc, cea mai buna conectare a rotilor dintate este in angrenaje cu mai multe astfel de roti. Rotatia oricarei componente a unui astfel de angrenaj este cea care va cauza in mod obligatoriu rotatia tuturor celorlalte. Miscarea de rotatie poate sa fie transferata dintr-un loc in altul, sau intre arbori, respectiv intre axuri.
Chiar daca de foarte multe ori o roata dintata este utilizata pentru a transmite rotatia de la un punct la altul a unui mecanism sau a unui ansamblu, rotile dintate pot sa fie folosite cu scopul de a transmite forte amplificate sau forte care sunt diminuate. In momentul in care rotile dintate din ansamblu au diametre diferite, se pot modifica si vitezele de rotatii. Rezultatul este reprezentat de modul diferit in care se transmite forta de la un loc la altul.
Cum se intretin rotile dintate
Pentru mentenanta rotilor dintate este important sa se tina cont de mai multe aspecte importante. In primul rand, va fi nevoie de o lubrifiere corecta, astfel incat rotile dintate sa nu se deterioreze in timpul frecarii. Un alt aspect la fel de important este faptul ca rotile trebuie sa fie corect prinse astfel incat dintii sa se imbine corect cu cei ai altor componente.
Pentru mentenanta este recomandat ca fiecare companie care utilizeaza diverse masini in care sunt implicate rotile dintate, sa apeleze la specialisti care sa se ocupe de curatarea si intretinerea acestora, astfel incat sa nu fie probleme cu mecanismele in timpul utilizarii.
Specialistii atrag atentia asupra faptului ca in momentul in care rotile se strica sau incep sa functioneze defectuos, este foarte posibil ca ele sa strice si alte componente, determinand probleme considerabile si costuri ridicate de reparatii.
Din fericire, sunt disponibile numeroase astfel de servicii pentru a face mentenanta corect tuturor sistemelor pe care le utilizezi. Cei mai multi producatori ofera si manuale tehnice in care mentioneaza toate etapele corecte de mentenanta, dar si consumabilele care ar trebui sa fie folosite pentru o intretinere corespunzatoare.
Urmarirea cu atentie a fiecarui pas de intretinere a rotilor dintate este foarte importanta pentru ca doar asa se vor obtine rezultate bune si mai ales se vor face economii considerabile. Atunci cand un utilaj se strica este foarte posibil ca la final, costurile sa fie foarte mari pentru a remedia problema aparuta.