Ce este melanomul malign și cum trebuie să ne protejăm de cancerul de piele?

Ce este melanomul malign și cum trebuie să ne protejăm de cancerul de piele?

author
2 minutes, 38 seconds Read

Melanomul malign este unul dintre cancerele frecvente și foarte agresive.
Învățând cum să vă controlați pielea și controalele regulate la medicul dermatolog pot preveni sau depista precoce un cancer de piele. Melanomul depistat rapid și tratat corect poate să se vindece în procent de 100%.

Ce este melanomul malign și cum trebuie să ne protejăm de cancerul de piele?

Cauza majoră a apariției melanomului este expunerea la ultravioletele naturale sau artificiale, mai ales după arsuri solare intense.

Ereditatea are de asemenea un rol important, riscul crește dacă un membru al familiei a avut un melanom malign.

Factorii care cresc riscul dezvoltării melanomului sunt:

– pielea deschisă la culoare care tinde să se ardă și nu se bronzează cu ușurință – istoricul familial medical ce presupune că un membru al familiei să fi avut melanom – părul roșcat sau blond – ochii albaștri – un număr mare de alunițe – un număr mare de pistrui – prezența unei condiții care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi HIV – administrarea de medicamente care suprimă sistemul imunitar (imunosupresoare)

– diagnosticarea cu anumite boli rare de piele care predispun la apariția cancerului de piele.

Toți factorii de mai sus sensibilizează pielea la efectele soarelui.

Dintre factorii care favorizează degenerarea malignă a nevilor pigmentari, primul ce trebuie luat în discuție este iradiația solară, mai ales ultravioletele(UV).

Gradul de reflexie a razelor solare e diferit, astfel că zăpada reflectă 85% din raze, pe când nisipul doar 15%, iar apa 5%, astfel că influența razelor UV este mai mare la munte decât la mare.

Alt factor incriminat este traumatismul mecanic ce poate fi minim,dar repetat: vestimentar-sutien, curea, bretele, brățări, pandantive, pieptănat sau poate fi unic, dar brutal: contuzii, înțepături, tăierea la tuns, ras.

Apare mai frecvent la pacienți peste 50 de ani, dar e tot mai frecvent la pacienții peste 25 de ani. Se localizează frecvent pe spate la bărbați și pe gambe la femei.

Dacă ai o aluniță diferită de celelalte sau una care își modifică aspectul, sângerează, se infectează, e traumatizată sau prezintă mâncărimi, trebuie consultat un medic dermatolog.

E important să investești timp în urmărirea nevilor pigmentari.

Când îți verifici nevii trebuie urmărit ABCDE-ul alunițelor:

-A – asimetria – unei jumătăți față de cealaltă -B – margini(border) – neregulate -C – culoare – diferită pe suprafața aluniței: maro, negru, albastru, roșu, alb -D – diametrul – mai mare decât 6 mm, dar poate fi și mai mic

-E – evoluția – în timp a culorii, conturului, dimensiunilor.

Diagnosticul se pune prin examinarea structurii alunițelor cu dermatoscopul. Leziunile suspecte se excizează în totalitate și se analizează microscopic, punând astfel diagnosticul cert de nev(aluniță) sau de melanom malign.

Prevenirea apariției melanomului malign la toate persoanele care prezintă factori de risc pentru apariția acestuia, și nu numai la acestea, trebuie să includă:

-evitarea epunerii la soare în orele de vârf -utilizarea unor haine largi, nu a celor mulate pe corp -utilizarea unor creme solare care să fie compatibile cu tipul de piele pe care îl avem -evitarea arsurilor solare

-evitarea expunerii la lămpile cu lumină și radiații ultraviolete

Similar Posts