Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o tulburare dureroasa a mainii, cauzata de compresia nervului median la incheietura mainii.
Tunelul carpian este un pasaj ingust format din oase si alte tesuturi ale incheieturii mainii. Acest tunel protejeaza nervul median, nerv ce conduce senzatiile de la primele 3-4 degete ale mainii (degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si prima jumatate a degetului inelar).
Sindromul de tunel carpian apare atunci cand alte tesuturi din tunelul carpian (cum ar fi ligamentele si tendoanele) se umfla sau se inflameaza. Cand o fac, apasa pe nervul median. Aceasta presiune poate provoca furnicaturi, durere in mana, dar si alte simptome suparatoare.
In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune nu este grava. Cu un tratament adecvat pentru sindromul de tunel carpian, durerea si celelalte simptome vor disparea. Daca, insa, este lasat netratat, sindromul de tunel carpian va evolua pana la afectarea ireversibila a nervului prin ischemie si, in timp, distrugerea in totalitate a acestuia, prin demielinizare si necroza filetelor nervoase.
Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?
Printre cele mai frecvente simptome ale acestei neuropatii de compresie se numara urmatoarele:
-
amorteala sau furnicaturi in mana si degete, mai ales in primele trei degete si in prima jumatate a degetului 4;
-
durere in incheietura mainii, palma sau antebrat, care se diminueaza la strangerea sau frecarea mainii;
-
mai multa amorteala sau durere noaptea decat in timpul zilei (durerile pot fi atat de intense, incat pot perturba somnul);
-
durere ce creste in intensitate atunci cand iti folosesti mai mult mana sau incheietura mainii;
-
dificultati la prinderea obiectelor;
-
scaparea obiectelor din mana (in cazuri mai grave).
Care pot fi cauzele sindromului de tunel carpian?
Anumite pozitii ocupationale ale mainii (cum ar fi cele din timpul folosirii tastaturii si a mouse-ului) sau folosirea excesiva a acesteia cresc riscul de compresie asupra nervului median din tunelul carpian. Persoanele expuse acestui risc sunt cele care folosesc in mod regulat computerul, pianistii, mecanicii, gradinarii, jucatorii de golf, croitorii, etc.
Femeile insarcinate si cele care au copii mici sunt mai susceptibile sa dezvolte sindrom de tunel carpian din cauza schimbarilor hormonale care duc la acumulari hidrice in exces in tesuturi. De asemenea, se pare ca afectiunea tinde sa fie ereditara.
Sindromul de tunel carpian poate fi cauzat si de o leziune a incheieturii mainii, cum ar fi o fractura. Sau poate fi cauzat de o boala precum diabetul, artrita reumatoida sau hipotiroidism.
Poate fi prevenit sindromul de tunel carpian?
Poti lua cateva masuri pentru a preveni dezvoltarea sindromului de tunel carpian. Iata ce poti face in acest sens:
-
Slabeste daca esti supraponderal;
-
Urmeaza tratament pentru orice boala pe care o ai care poate provoca sindromul de tunel carpian;
-
Schimba modul in care stai si iti folosesti mainile la locul de munca. In cazul in care faci acelasi tip de activitate in mod repetitiv, incearca sa iti odihnesti mainile cat de des poti;
-
Nu lucra cu bratele prea aproape sau prea departe de corp;
-
Asigura-te ca instrumentele pe care le utiilzezi nu sunt prea mari pentru mainile tale;
-
Daca folosesti mult computerul, regleaza inaltimea scaunului, in asa fel incat antebratele sa fie la acelasi nivel cu tastatura si sa nu fie nevoie sa iti indoi incheieturile pentru a tasta.
Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?
Daca sindromul de tunel carpian este cauzat de o problema medicala (cum ar fi artrita reumatoida), ar trebui mai intai sa iti tratezi acea problema. Chirurgul de mana iti poate cere sa iti odihnesti incheietura mainii sau sa iti schimbi modul in care iti folosesti mana. De asemenea, el iti poate cere sa porti o orteza care sa imobilizeze incheietura mainii in pozitie functionala. Orteza poate ajuta la ameliorarea durerilor, mai ales noaptea.
Durerile pot fi ameliorate, de asemenea, cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul. In cazuri mai severe, medicul poate injecta corticosteroizi in incheietura mainii, pentru a reduce inflamatia si durerea.
Toate aceste metode, insa, sunt de folos doar pentru indepartarea simptomelor. Sindromul de tunel carpian poate fi tratat cu adevarat doar prin interventie chirurgicala.
Operatia in sindromul de tunel carpian
Desi este singura metoda eficienta de tratare a sindromului de tunel carpian, operatia este necesara doar in cazurile grave. Aceasta implica taierea ligamentului care apasa pe nervul median.
In urma operatiei, simptomele vor disparea complet. Miscarea degetelor incepe imediat dupa interventie, cu incarcare progresiva, in asa fel incat la trei saptamani sa iti poti relua activitatile obisnuite.
Citeste mai multe despre sindrom de tunel carpian!