Proverbiala „piele de găină” cum este denumită popular, sau cutis anserina sau reflexul pilomotor, cum este denumită ştiinţific nu este decât un fenomen fiziologic care apare atunci când organismul resimte frigul sau senzaţiile de teamă precum şi în stările de încărcare emoţională. Pielea de găină este şi un simptom clasic al unor afecţiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului său ale hiper-reflxului autonom.
Studii recente au arătat faptul că pielea de găină se datorează unor gene rămase dintr-un stadiu al evoluției umane, strămoșii noștri dezvoltând această adaptare la mediul înconjurător, fapt ce s-a transmis și la omul din zilele noastre.
Acest fenomen apare sub forma încreţirii şi ridicării pielii din jurul fiecărui fir de păr, atrofiat sau nu, de pe corpul omenesc. Micile ridicături sunt provocate de contracţia muşchilor miniaturali care sunt ataşaţi fiecărui fir de păr.
Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blană, atunci când acestea îşi zbârlesc blana, stratul de aer apărut între peri şi piele servind ca un un strat suplimentar izolator contra frigului.
În timpul formării „pielii de găină” organismul se încălzeşte suplimentar de tensiunea musculară provocată de piloerecţie.
Reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebraţe, dar poate apărea şi în regiunea pieptului, gâtului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta inclusiv în regiunea feţei sau pe cap.