Vinetele sunt savurate deopotriva de vegetarieni si de consumatorii de carne din intreaga lume, nu se limiteaza la Mediterana, Africa, America Latina si America Centrala, America de Nord, Caraibe si in toata Europa si Asia. Cu un profil de aroma care se preteaza la aproape orice preparat, aceasta leguma extra-prietenoasa are posibilitati nelimitate si merita cu siguranta sa fie cunoscuta mai bine.
Vanata este o leguma din familia Solanaceae (care include si rosii, bame si dovlecei) si creste intr-o varietate de forme, dimensiuni si culori si prospera in climatele calde si in lunile de vara. Acestea variaza de la globuri mici de aproximativ doi centimetri in diametru pana la soiuri mai alungite si tubulare de 12 centimetri lungime sau mai mari. Semintele tuturor soiurilor de vinete sunt comestibile, fiind deosebit de usor de gatit.
Cele mai frecvente soiuri gasite in supermarket sunt vinetele glob si italiene, care sunt soiuri in forma de lacrima, cu piele lucioasa de culoare neagra-violet si o tulpina groasa. Culorile vinetelor variaza, in general, de la alb la lavanda pana la negru-violet inchis si dungi multicolore, precum si cele mai putin frecvente verde pal, galben si roscat.
Vinetele japoneze sau chinezesti sunt o varietate alungita, intr-o nuanta de lavanda pana la violet, care are mai putine seminte si coaja mai subtire si nu trebuie curatata. Soiurile cu dungi rosii sau violete, cunoscute sub numele de rosa bianca sau vinete graffiti, au o forma similara, dar o aroma mai blanda decat omologii lor violet inchis. Modelele lor subtiri striate vor disparea de obicei in timpul procesului de gatit. Orice varietate de vinete poate fi folosita interschimbabil in majoritatea retetelor, cu exceptia cazului in care culoarea cojii este un factor vizual specific.
Datorita popularitatii pietelor fermierilor, soiurile precum basm, frumusetea neagra si vinetele rosite pot fi gasite in meniurile din toata tara. Unele retete de vinete implica decojirea cojii exterioare fibroase, dar mai multe soiuri au coaja suficient de subtire pentru a nu necesita acest pas. De obicei, vinetele sunt feliate sau tocate, desi este, de asemenea, obisnuit sa le fierbeti intregi. Caserole de vinete sunt, de asemenea, populare.
Multe preparate necesita sararea pulpei vinetei pentru a scoate o parte din umiditate, permitandu-i sa devina mai moale si mai absorbanta inainte de gatire. O alta metoda populara este sa prajiti vinetele pana cand exteriorul ei este carbonizat, apoi scoateti pulpa moale si afumata si amestecati intr-o sala sau alt fel de mancare. Vinetele pot fi, de asemenea, marinate, murate, la gratar, fierte, prajite, sotate, prajite si coapte.
Vinetele au o aroma asemanatoare cu dovleceii de vara sau cu dovleceii zucchini: fragede, blande si dulci, cu o usoara amaraciune vegetala. Vinetele vor absorbi aroma a ceea ce este gatit. Textura sa este ferma si spongioasa cand este cruda si se topeste cand este gatita (in special prajita, afumata sau inabusita).
Coaja incretita si lasa este un indiciu al varstei, iar pulpa acestor vinete poate fi mai amara. Vinetele mai mici au mai putine seminte, coaja mai subtire si tind sa fie mai dulci si mai fragede. Cand alegeti o vanata, apasati usor degetul pe coaja. Daca lasa o amprenta usoara, este coapta. Daca este prea mult, este prea veche si va fi amara.
Incepeti sa plantati semintele de vinete in interior cu pana la 10 saptamani inainte de ultima data de inghet. Plantati semintele la 1/4 inch adancime, udati dupa plantare si acoperiti-le cu plastic pentru a retine umiditatea. Transplantati rasadurile in gradina cand temperaturile solului ajung la 60 de grade. Lasati pana la 24 de cm intre plante in randuri asezate la 2 pana la 3 cm unul de celalalt.
Vinetele se descurca cel mai bine in sol bogat si bine drenat. Mulciul poate ajuta vinetele sa stimuleze cresterea primavara, iar adaugarea unui mulci de culoare deschisa, asemanatoare paiului, vara, ajuta la reducerea acumularii de caldura. Vinetele prefera un pH al solului de 6,5 si 1 pana la 2 cm de apa pe saptamana.
Vinetele sunt gata de recoltat la 70 de zile de la semanat. Recoltati fructele cu coaja lucioasa si subtire. Vinetele pot fi recoltate atunci cand sunt mici, desi cresterea lor mai lunga permite o recolta mai mare. Fructele care pot fi recoltate trebuie sa fie ferme, iar semintele din interior nu trebuie sa fie vizibile odata taiate. Pulpa interioara a vinetei trebuie sa fie de culoare crem.
Desi vinetele este o planta relativ simpla de crescut, acestea sunt hranitoare grele. Adaugarea de ingrasamant poate imbunatati planta. Inainte de a planta in aer liber, amestecati 2 pana la 3 cm de gunoi de grajd bine putrezit in sol. Daca gunoiul de grajd nu este disponibil, optati pentru un ingrasamant 10-10-10. Amestecati gunoiul de grajd sau ingrasamantul la cel putin 6 cm in sol pentru a oferi fertilizare radacinilor vinetelor pe masura ce cresc. Odata ce fructele incep sa apara pe planta, raspanditi un ingrasamant 10-20-20 sau un ingrasamant 10-30-10 pana la 8 cm in jurul plantei. Cand cultivati legume, este intotdeauna interesant sa aveti grija de planta pe tot parcursul fazei sale de crestere si apoi sa o recoltati pentru retete delicioase mai tarziu, dar la un lucru de care trebuie sa aveti grija sunt daunatorii si bolile. Diferitele plante sunt susceptibile la diferite tipuri de daunatori si boli si este important sa constientizati acest lucur, astfel incat sa puteti urmari cu atentie si, de asemenea, sa luati in considerare orice metoda preventiva pentru a va mentine plantele in siguranta. Cele mai bune seminte de vinete pot fi gasite doar la esenzi.ro !