Cazinoul din Constanţa, simbolul celui mai mare port al României este acum o ruină. Vandalizat, neiluminat, abia mai supravieţuieşte acest monument, care a fost ridicat între anii 1904 şi 1910 la iniţiativa regelui Carol I.
Acum, din păcate nimănui nu îi pasă de această clădire şi este mare păcat. Ca în cele mai multe cazuri vina se aruncă de la unul la altul, fiecare ridică din umeri şi pasează mai departe problema.
Dacă îl priveşti de la distanţă Cazinoul pare măreţ, o arhitectură demnă de apreciat, cum erau marile cazinouri din Europa în anii 1900, însă dacă te apropii este scorojit, gol, neiluminat, crăpat, cu multe ferestre lipsă, arată ca un cerşetor care aşteaptă ajutor. Ultima renovare a avut loc în 1986, înainte de Revoluţie.
S-ar putea, ca în acest an Cazinoul să fie restaurat, cel puţin asta declară primarul Radu Mazăre, care susţine că a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Companiei de Investiţii care se vor ocupa de monument.
Acum, dacă se uită pentru ce a fost investiţia iar banii sunt băgaţi în buzunar, sau firma de construcţii dă faliment, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri în România, rămâne de văzut, cert e că, reparat, Cazinoul ar aduce mulţi bani turismului din Constanţa.
„Am discutat cu Guvernul mai exact cu Ministrul Administraţiei ca să-i predăm Cazinoul la Compania de Investiţii ca să îl repare cu bani guvernamentali şi cred că se va întâmpla foarte repede pentru că l-aţi auzit şi pe premier declarând că e un deficit foarte redus şi că sunt bani de cheltuit pentru autorităţile locale. 10-12 milioane de euro, după care o să decidem ce o să facem cu el, depinde ce vrea populaţia: muzeu, salon de nunţi sau cazino.” a declarat Radu Mazăre.
Eu una cred că pot intuii ceea ce se va face din această clădire, cel mai probabil o sală de nunţi care aduce bani şi distracţie, însă sincer eu aş prefera mai mult un muzeu pe care îl poţi vizita.
Rămâne de văzut ceea ce se va întâmpla cu Cazinoul din Constanța, ar fi păcat totuși să se piardă o parte din istorie odată cu el.