rulmenti liniari

Cate tipuri de rulmenti liniari cunoastem?

2 minutes, 36 seconds Read

Rulmentii liniari sunt un tip de rulment care suporta sarcina caruciorului in timpul miscarii sale liniare cu o singura axa si asigura o suprafata de alunecare cu frecare redusa pentru sinele de ghidare. Intr-un ghidaj liniar, caruciorul este componenta care se deplaseaza intr-o linie dreapta curba, inainte si inapoi, de-a lungul lungimii sinei de ghidare, care este montata si introdusa in rulmentul liniar.

Diferitele tipuri de rulmenti liniari sunt un element de rulare sau un dispozitiv fluid care reduce frecarea. Ele ofera o precizie excelenta, o montare mai buna si o miscare mult mai lina si uniforma. Rulmentii liniari sunt utilizati in imprimante 3D, usi glisante si mai multe aplicatii automate in care este necesara miscarea sinei de ghidare. Iata ce trebuie sa stii despre cele mai comune tipuri de rulmenti liniari.

Piese de baza pentru glisare liniara

Un rulment liniar este o componenta critica a unui ansamblu de ghidaj liniar. Aplicatiile sale se gasesc pe masini de taiat, mese de pozitionare XY, glisiere pentru masini, roboti industriali si sisteme de instrumentare. Pentru a conduce miscarea cu o singura axa limitata in planul XY, poate fi folosit un surub cu bile actionat de motor, un surub de plumb, cilindri pneumatici, cilindri hidraulici sau forta manuala. Cilindrii hidraulici si pneumatici sunt utilizati pe scara larga ca baza pentru patul XY al masinilor de frezat cu control numeric (CNC).

Tipurile de rulmenti liniari sunt impartite in doua clasificari principale, care sunt rulmenti liniari cu rulare si rulmenti liniari simpli. Componentele, principiile de lucru si aspectele de proiectare ale fiecarui tip vor fi discutate in capitolele urmatoare.

Rulmentii liniari cu rulare sunt cel mai comun tip de rulmenti liniari si ofera cea mai mica suprafata de frecare pentru miscarea liniara. Acestea folosesc bile sau role ca elemente de rulare care sunt gazduite intre canelurile de imbinare prezente in rulment si sinele de ghidare.

Diametrul bilei sau rolei este proportional cu viteza liniara a ghidajului liniar. Pe masura ce diametrul bilei creste, creste si viteza liniara a ghidajului. Unghiul de contact, masurat pe orizontala, afecteaza capacitatea de incarcare a rulmentului liniar intr-o directie specifica. Unghiul de contact este direct proportional cu capacitatea de incarcare radiala si invers proportional cu capacitatea de incarcare laterala. Un unghi de contact de 45° poate suporta sarcini in directiile radiala, radiala inversa si laterala in mod egal. Exista numeroase tipuri de rulmenti liniari cu rulare si mai multe moduri de a le clasifica pe baza designului lor:

Rulmenti liniari cu bile

Rulmentii liniari cu bile sau rulmentii cu bile au elemente de rulare sferice (de exemplu, bile de otel). Au frecare scazuta, durata de viata mai lunga si precizie ridicata. Sunt cel mai popular tip de rulmenti liniari cu rulare. Geometria sferica le permite sa fie utilizate in multe modele de rulmenti liniari.

Rulmenti liniari cu elemente de rulare cilindrice

Rulmentii liniari pot avea elemente de rulare de forma cilindrica. Au o capacitate de incarcare, rigiditate si rezistenta la socuri si impact mai mari decat rulmentii cu bile. Cu toate acestea, au mai multa frecare, deoarece zona de contact este mai mare si au, de asemenea, o sensibilitate ridicata la dezalinieri.

Similar Posts