Cate tipuri de plase umbrire exista?

author
4 minutes, 43 seconds Read

Exista diferite culori de plasa, diferite procente de umbrire, insa totul depinde de utilizarea pe care o veti oferi. Plasele de umbrire sunt realizate cu diferite cantitati de tesatura pentru a regla cantitatea de lumina pe care o primesc plantele si astfel sa adapteze conditiile de lumina naturala la cele de care fiecare cultura are nevoie. Din acest motiv, ele ne permit sa reglam conditiile microclimatice ale culturii. Sunt realizate din polietilena tesata de inalta densitate si in diferite culori, ceea ce le permite sa absoarba sau sa reflecte lumina soarelui. Retineti ca, ca orice element amplasat pe plantatie, are urmatoarele avantaje:

-Reducerea temperaturii si odata cu aceasta cantitatea necesara de apa a plantelor;

-Opreste impactul grindinei;

-Regleaza trecerea apei de ploaie;

-Permite circulatia apei;

-Reduce oscilatiile termice deoarece protejeaza plantele;

-Reduce prezenta insectelor;

-Imbunatateste aerarea culturilor.

Aceste plase de umbrire sunt utilizate pe scara larga in agricultura, dar pot fi folosite si pentru alte utilizari:

-Umbra la evenimentele in aer liber.

-Punti de parcare.

-Umbra acasa, terasa, camp si camping.

-Poate fi folosit pentru imprejmuire si ascundere.

-Spargatoarea de vant.

-Umbra in instalatiile zootehnice.

-Este important de subliniat ca ochiurile sunt concepute pentru a transmite cea mai mare radiatie fotosintetica activa (APR) si pentru a respinge undele ultraviolete, care sunt cele care dauneaza culturilor.

Radiatia fotosintetica activa este cea integrata in lungimea de unda care este capabila sa produca activitate fotosintetica la plante.

Sa nu uitam si ca le putem folosi in gradinarit si pentru cultivarea florilor noastre ornamentale, deoarece radiatia directa a soarelui le dauneaza.

Durabilitatea acestuia depinde de tipul de instalare, dar in conditii normale, cel putin patru ani.

Tipuri de plase de umbra

Retelele sunt clasificate in functie de procentul de lumina pe care il filtreaza, astfel incat o plasa de 40% permite trecerea a 60% din lumina soarelui, in timp ce o plasa de 80% permite doar 20%.

Diferitele procente ale plaselor de umbrire!

– 40% – Potrivita atunci cand dorim sa pastram cat mai multa lumina posibil, dar sa reducem incidenta directa a luminii solare care poate deteriora semnificativ planta. Este plasa cea mai utilizata in sere precum si in culturile in aer liber.

– 60% – Potrivita atat pentru reducerea radiatiilor solare, cat si pentru interferarea cu conditiile microclimatice, in functie de culoarea aleasa. Rezistenta sa o face optima si pentru alte utilizari precum acoperirea remorcilor, containerelor si lucrarilor de prevenire a proiectarii materialelor.

– 70% – Datorita compozitiei sale, blocheaza o mare parte din razele soarelui si este potrivita pentru plantatii in aer liber in locuri foarte insorite. Este cea mai folosita plasa in cultivarea plantelor ornamentale, precum cameliile.

– 80% – Aceasta plasa anuleaza practic cea mai mare parte a filtrarii soarelui, reducand astfel temperatura si crescand umiditatea. Este folosita in agricultura in zonele din sud unde exista multe ore de lumina solara si pentru o perioada prelungita de timp. Datorita caracteristicilor sale, este cea mai potrivita pentru umbrirea evenimentelor in aer liber si asigurarea protectiei oamenilor.

Efectul culorii:

– Plase de umbrire negre

Plasa de umbrire neagra ofera mai multa umbra, dar culoarea ei creste temperatura sub ea, asa ca trebuie sa luam in considerare acest factor si sa nu o folosim in zonele in care temperatura este foarte ridicata.

– Plasa de umbrire verde

Culoarea verde modifica spectrul de lumina pe care il primesc plantele, deci activeaza functia de clorofila, intensificand culoarea verde, totusi, fiind o culoare inchisa, efectul ei este acelasi cu cel al plasei negre. Pe de alta parte, culoarea sa ii permite sa reduca impactul vizual.

– Plasa de umbrire alba

Culoarea alba reduce semnificativ temperatura de sub ea, ceea ce ne permite sa controlam caldura in zonele cu cea mai mare incidenta a razelor solare. Este cea mai folosita pentru a proteja oamenii de efectele nocive ale soarelui.

– Plasa de umbrire gri argintiu

Fara a fi o plasa aluminizata, reflecta o cantitate enorma de lumina pe plantatii. Este foarte estetica si este utilizat pe scara larga pentru evenimente in aer liber.

Acest tip de plasa de gradina este practic o tesatura din rafie sau material plastic care are un grad ridicat de rezistenta la soare, filtru UV si este sub 90% translucida, deci poate fi folosita ca sistem de umbrire daca este asezata pe o pergola sau alta structura pentru a bloca soarele. Poate fi, de asemenea, folosita ca plase de umbra pentru sere. Cand opacitatea este mai mare de 90% vorbim de tesaturi de ecranare care vor servi la acoperirea gardurilor sau usilor.

Plasele de umbrire au fibrele separate, astfel incat aerul sa poata trece prin ele, in acest fel aspiratia aerului va fi minima atunci cand le asezam ca acoperis si ne va asigura un loc bine ventilat. De asemenea, va permite trecerea apei, evitand alunecarile de teren din cauza greutatii sale.

Aceste ochiuri de gradina nu trebuie confundate cu un alt tip de plasa triunghiulara numita copertina cu panza, care se caracterizeaza tocmai prin acea forma si fiind instalate cu tensori pe stalpi sau suporti de fatada au nevoie de suporturi pentru amplasarea lor.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti atunci cand alegeti acest tip de plasa de tesatura de umbrire este dimensiunea de care veti avea nevoie, deoarece de obicei sunt vandute in rulouri la metru si, desi pot fi taiate, este de preferat sa cumparati cantitatea din tesatura de care aveti nevoie.

O alta caracteristica importanta este gradul de opacitate sau ascundere de care este capabil acest tip de panza de umbra, deoarece nu veti avea nevoie sa fie atat de groasa daca doriti sa fie folosita ca perete pentru gradina voastra decat ca marchiza, sau puteti prefera sa fie mai subtire si sa se zareasca din strada sau sa fie si mai opaca pentru a avea o intimitate mai mare.

Similar Posts