3074408

Cât de toxici sunt morcovii baby carrots?

author
3 minutes, 5 seconds Read

Baby carrots sunt din ce în ce mai întâlniţi în farfuriile noastre ca şi garnitură, în vreme ce în Occident sunt deja o prezenţă obişnuită în pachetele copiilor. Deşi arată ca nişte morcovi în miniatură, au o culoare portocalie mult mai aprinsă, textura netedă şi capetele perfect rotunjite.

Morcovii baby carrots au apărut în anii 1980. Deoarece consumatorii nu cumpărau decât morcovi care aveau o anumită dimensiune, tot ce nu se încadra în standardele lor era fie aruncat, fie transformat în sucuri sau folosit ca hrană pentru animale, ceea ce provoca pierderi fermierilor. Pentru a combate aceste tendinţe, fermierii au început să să cosmetizeze „morcovii urâţi”, tăindu-i în bucăţi mici şi dându-i la vânzare în pungi. Aceştia erau numiţi “baby-cut carrots” deşi deseori se confundau cu “baby carrots.”

Adevăraţii baby carrots sunt cei care cresc doar până la stadiul de „morcovi tineri”, când sunt scoşi din pământ înainte să atingă dimensiunea de morcov adult.

Baby cut carrots au fost segmentul de piaţă cu cea mai mare creştere în industria morcovilor de la începutul anilor ’90 şi devenind în timp printre cele mai populare produse din magazinele de legume. Ei au depăşit în popularitate chiar şi cartofii. Fermierii au adaptat culturile de morcovi, ele au fost adaptate în aşa fel încât să aibă caracteristicile căutate, gustul dulce şi o culoare mai intensă.

Însă, în tot acest proces, există şi un aspect ce poate dăuna atât mediului cât şi sănătăţii. Baby cut carrots sunt spălaţi cu clor.

Acest procedeu este aplicat pentru a menţine morcovii în stare proaspătă cât mai mult timp.

Înainte de a fi ambalaţi morcovii sunt înmuiaţi într-o soluţie de apă cu clor. Clorul are rolul de a diminua riscul de infecţii cu bacterii, iar producătorii ne asigura că soluţia este perfect sigură pentru consumul uman.

Aşa se face că de multe ori morcovii îşi păstrează aspectul sănătos chiar dacă este trecută dată de expirare de pe ambalaj.

Numai că, asemeni fluorului, clorul aparţine aceluiaşi grup de substanţe chimice denumite patogeni. Clorul nu se descompune, fiind o substanţă persistentă şi în forma naturală este un element foarte toxic.

Deşi cantitatea de clor folosită la morcovii tăiaţi mărunt ar putea fi în limitele de siguranţă, având în vedere că oricum ne expunem la clor şi prin alte mijloace, acesta ar trebui evitat cu orice preţ.

În ceea ce priveşte conţinutul nutritiv al baby carrots, comparativ cu al celor obişnuiţi, Dr. Aruna Weerasooriya, cercetător şi profesor la secţia de Ştiinţe Agricole a Universităţii Prairie View A&M explică faptul că modificarea legumelor implica şi o pierdere a valorii nutriţionale a acestora, iar morcovii nu fac excepţie.

“Dacă analizezi morcovii sălbatici, aceştia au un nivel ridicat de timol, un fitochimical esenţial pentru corp pentru protejarea de bacterii şi combaterea infecţiilor… Dacă, însă, te uiţi la speciile mai noi de morcovi, acest tip de fitochimical pur şi simplu nu mai există”.

Marile companii producătoare sunt mai degrabă interesate în prelungirea valabilitaţii produsului decât de sănătatea consumatorilor şi din păcate multe legume din magazine sunt spălate cu clor.

Soluţia ar fi alimentele organice cumpărate de la ţărani sau, de ce nu cultivate chiar de voi acasă. Până la urmă este vorba despre a ne asigura sănătatea organismului nostru.

Similar Posts