Cât de sănătoasă este de fapt apa de la robinet? Iată ce trebuie să ştii despre ea!

author
2 minutes, 8 seconds Read

Mulţi dintre noi consumăm pentru băut apă îmbuteliată, însă folosim apa de la robinet pentru a prepara mâncarea sau pentru a spăla fructele şi legumele. Însă cât de sănătos este acest lucru?

Majoritatea fructelor şi legumelor cumpărate sunt crescute cu ajutorul pesticidelor şi fertilizatorilor chimici, care se regăsesc în coaja fructelor, dar şi în legume. Cum multe din acestea se consumă cu totul este vitală îndepărtarea reziduurilor de pe ele.

Riscului produs de pesticide se adaugă cel al contaminării cu bacterii gen E.Coli, Listeria, Salmonella, care au efecte negative serioase asupra sănătăţii.

Luaţi în considerare utilizarea unui filtru special pentru apă, pentru că altfel nu faceţi decât să îndepărtaţi nişte substanţe chimice şi să le înlocuiţi cu altele.

Dintre cele care pot rămâne pe vegetale şi pe care le introducem astfel în organism mai periculoase sunt azbestul şi plumbul (provenite din ţevile vechi), clorul aflat în cantităţi mari în apă potabilă, dar şi pesticidele aflate în pământul în care sunt îngropate ţevile de apă potabilă şi care ajung în acestea prin micile spărturi pe care le are orice ţeavă veche. Ajungem aşadar să spălăm fructele pentru a îndepărta pesticidele, tot cu pesticide.

Aceiaşi contaminanţi se regăsesc şi în mâncarea gătită pentru care este folosită apă de la robinet, deoarece prin fierbere nu se elimină decât cisturile de Giardia, în vreme ce clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele şi insecticidele nu se elimină prin fierbere şi ajung să fie introduse în organism împreună cu mâncarea gătită, ceaiul sau cafeaua la care este folosită apa de la robinet.

Iată câteva reguli pentru a spăla legumele şi fructele corect: Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini înainte să spălaţi legumele şi fructele; Spălaţi şi vegetalele pe care le curăţaţi de coajă sau pe care le tăiaţi (cum ar fi pepenele), deoarece prin intermediul cuţitului bacteriile pot ajunge de pe coajă în interior; Spălaţi vegetalele sub un jet de apă rece, preferabil frecându-le suprafaţa cu mâna sau cu un burete aspru; Puteţi folosi o soluţie din o parte oţet şi trei părţi apă filtrată în care să ţineţi vegetalele timp de o oră;

Legumele cu suprafaţă neregulată trebuie ţinute obligatoriu câteva minute în apă filtrată (ex: salata, conopida)

Similar Posts