9383468

Cât de nocive sunt pet-urile de plastic?

author
2 minutes, 37 seconds Read

Am auzit despre acest lucru prima dată în week-end. M-am uitat la ele şi inainte, dar atunci, din păcate nu i-am acordat o prea mare atenţie şi imporanţă. De fapt, am observat ca nimeni nu e prea interesat de acest lucru.

9383468

PET-urile din plastic sunt codificate din anul 1988.

Numerele de la 1 până la 7 reprezintă tipurile de polimeri din care sunt făcute; acestea sunt afişate în triunghiul, sau în apropierea triunghiului si arată că pet-ul se poate recicla; trebuie să-l căutăm pe partea de jos a pet-ului, uneori fiind afişata şi prescurtarea tipului de plastic utilizat.

Cele mai multe articole, care se ocupă de această temă, sunt de acord că ambalajele cu numerele 2, 4 şi 5 nu sunt nocive pentru organism, nu cauzează cancer şi nici nu afectează în mod negativ glandele endocrine.

În schimb, pet-urile, numerotate cu 1, sunt periculoase. Materialul utilizat în fabricarea acestora, dacă se încălzeşte, atunci substanţele eliberate sunt nocive pentru organism. De exemplu, când lăsaţi pet-ul de apă în maşină, într-o zi de vară călduroasă.

Dar pet-urile numerotate cu 1 sunt periculoase şi dacă nu intră în contact cu căldura; în cazul în care se depozitează apă în ele, o perioadă mai lungă de timp, apa determină dizolvarea din plastic a unei varietăţi de agenţi solvenţi şi plastifianţi.

Componenta numărului 3 este PVC-ul, şi numărului 6- polistirenul, acestea reprezentând de asemenea riscuri pentru sănătate. Polistirenul este nociv, fiind recomandat să se evite contactul cu alimentele, deoarece este posibil ca stirenul să ajungă în ele. Acest material este considerat de instituţiile de cercetare ca potenţial cancerigen, care de asemenea poate afecta sistemul endocrin şi fertilitatea.

În categoria 7, intră restul materialelor utilizate pentru fabricarea pet-urilor, si recipientelor. Cele şase tipuri de materiale sunt cele mai frecvent utilizate, restul (sunt foarte multe) intrând în categoria a şaptea.

De exemplu din această categorie face parte şi polidicarbotul (PC), componenta fiind BPA-ul, care poate într-adevăr să intre în contact cu alimentele.

Dar de exemplu, din categoria a 7-a face parte şi PLA-ul (Poliacidul lactic), un produs pe bază naturală, obţinut prin fermentarea amidonului din plante; acesta este un polimer biodegradabil, care în sine nu conţine plastifianţi sau aditivi care sunt nocivi pentru sănătate.

Cum reiese de mai sus, materialele de plastic din categoria cu numărul 7, conţin diferite componente, unele nocive, altele nu.

Semnificaţia numărului:

86148641: PET/PETE – tereftalat de polietilenă
Produse: pet-uri de apă minerală, băuturi răcoritoare, pahare, recipiente de uz casnic

2: HDPE – polietilenă cu densitate înaltă
Produse: jucării, pet-uri de lapte, loţiuni, detergenţi, şampoane, bidoane cu ulei de motor

3: V sau PVC – policlorură de vinil
Produse: ţevi, sticle de ulei

4: LDPE- polietilena de densitate joasă
Produse: folie, pungi

5: PP – polipropilena
Produse: cutii de iaurt, cutii pentru creme de brânză, cutiile altor produse lactate, recipiente de muştar şi ketchup, tăvi de uz casnic

6: PS – polistiren
Produse: ceştile/paharele de cafea, cutiile de alimente, cutiile de iaurt şi cutiile altor produse lactate

7: Altele

Similar Posts