Cuptorul cu microunde ne uşurează viaţa zi de zi pentru că este mult mai comod să ne încălzim mâncarea în câteva minute în cuptor când venim acasă după o zi lungă de muncă.
Photo credit: code_martial via Foter.com / CC BY-NC-ND
Însă acest confort are şi un revers: acela că prin radiaţiile pe care le emană cuptorul cu microunde poate să ne facă mai mult rău decât bine.
Cuptorul cu microunde dispune de un magnetron, tub în care electronii sunt afectați de câmpurile magnetice, producându-se radiații de microunde la circa 2450 MHz prin interacţiunea cu moleculele din alimentele acestea schimbându-şi polaritatea de la pozitiv la negativ.
Un tânăr din Cluj, care a şi câştigat premiul întâi în cadrul unui concurs ştiinţific din Canada cu acest proiect, a făcut un experiment pe trei grupe de oameni care un fost hrăniţi cu trei feluri de mâncare: unii au mâncat alimente crude, alţii alimente gătite tradiţional, iar ceilalţi mâncăruri gătite la microunde.
După trei zile în care le-a făcut analiza PH-ul urinei concluzia experimentului a fost ca cei care mâncaseră mâncare gătită la microunde aveau PH-ul cel mai scăzut dintre toţi, în timp ce aceia care mâncaseră mâncaseră mâncare crudă (fructe, legume, etc) au avut rezultatele cele mai bune.
Folosirea cuptorului cu microunde pe termen lung ne afectează sănătatea. Radiaţiile cuptoarelor cu microunde degradează mâncarea şi o să golesc de nutrienţi.
Un studiu efectuat un Statele Unite ale Americii a arătat care sunt efectele radiaţiilor
emanate de cuptorul cu microunde arătând ca persoanele care au consumat frecvent legume şi fructe încălzite în cuptorul cu microunde prezintă simptome de scădere a numărului de globule albe, scăderea nivelului hemoglobinei, creştere a numărului de leucocite precum şi creşterea rapidă a nivelului colesterolului.
Cei care folosesc frecvent cuptorul cu microunde ajung să aibă în timp sistemul imunitar distrus ceea ce duce la o rezistenţă scăzută la infecţiile bacteriene, aceste persoane fiind predispuse la dezvoltarea cancerului şi a cataractei.
Studiile care fac legătura între folosirea cuptorului cu microunde şi apariţia bolilor sunt numeroase, dar deocamdată nu sunt suficiente pentru că Organizaţia Mondială a Sănătăţii să îl catalogheze drept un pericol asupra sănătăţii publice.