Acidul folic sau vitamina B9 este unul din elementele de esenţă majoră pentru organismul uman. Parţial vitamina B este sintetizată în intestine, dar partea sa principală ajunge în organism din exterior.
Acidul folic participă la sinteza celulelor sanguine (eritrocitelor, leucocitelor şi trombocitelor) şi a acizilor nucleici (ADN ŞI ARN), reglează dezvoltarea celulelor noi, procesele chimice şi activitatea enzimatică.
Alimentele bogate în vitamina B9 sunt drojdiile, ficatul de vită şi de pui, spanacul, ţelina, pătrunjelul oregano, menta sau frunzele de zmeură.
Pentru a asigura corpului necesarul zilnic de acid folic se recomandă administrarea pastilelor de acid folic.
Acidul folic este cu atât mai important cu cât controlează celulele canceroase, retardul mintal la copii, sau tulburările sistemului nervos central. Administrarea zilnică a acidului folic poate să ajute la controlarea stărilor de anxietate inexplicabilă, a problemelor de memorie, a anemiei, stomatitei, a încărunţiri premature, a menopauzei precoce, a migrenelor severe sau a infarctului miocardic.
Norma zilnică de vitamina B9 este individuală şi depinde de modul de viaţă al persoanei respective. Acidul folic se consumă mai repede la persoanele care practică sportul şi la cele care fac plajă, la fumători, persoanele care fac abuz de alcool sau femeile care iau contraceptive.
Doza optimă pentru un adult este de 200-500 mg pe zi cu condiţia întrebuinţării zilnice. În cazul creşterii efortului mental şi fizic precum şi în cazul stresului şi a răcelii doza trebuie mărită.
În perioada sarcinii şi a alăptării este nevoie de o creştere substanţială a dozei de vitamina B9.
Ceea ce trebuie să ştiţi este că vitamina B9 este complet asimilată numai în tandem cu vitamina B12 sau în combinaţie cu alte vitamine B. Pastilele trebuie luate neapărat după masă.
Rezultatele se văd după numai o săptămână de administrare: părul va obţine elasticitate şi strălucire, iar pielea şi tenul vor fi tonifiate.