Cabinet Avocat Varzaru Ion

Care sunt implicațiile penale după o coliziune rutieră?

author
2 minutes, 49 seconds Read

În urma unui incident rutier care implică un autovehicul și o persoană grav rănită sau cu accident mortal, poliția va fi chemată să investigheze circumstanțele incidentului, de obicei cu ajutorul ofițerilor de poliție cu experiență rutieră. Poliția își adună dovezile cu scopul de a transmite un dosar Serviciului de urmărire penală.

Serviciul de urmărire penală, deși un organism independent menține o legătură strânsă cu poliția și există o măsură considerabilă de cooperare între ei. La luarea deciziilor privind urmărirea penală, atât Poliția, cât și Serviciul de urmărire penală colaborează pentru a rezolva cazul. Scopul urmăririi penale este de a afla dacă cineva este vinovat de o infracțiune și de a pedepsi un infractor. Dacă te întrebi la cate zile de ingrijiri medicale se face dosar penal, vei afla din acest articol.

Cine este implicat și poate vorbi cu Procuratura?

Serviciul de urmărire penală se va ocupa de urmărirea penală. O persoană fizică are dreptul să înceapă urmărirea penală. Șoferul va fi, de obicei, pârâtul în cauză și, în majoritatea cazurilor, va beneficia de reprezentarea legală. Cine are sarcina probei și care este standardul probei?

Sarcina revine urmăririi penale în aproape toate cazurile. În termeni simpli, dacă pârâtul poate demonstra un element de îndoială sau eroare în cazul acuzării, atunci pârâtul are dreptul să fie achitat sau eliberat.

La câte zile de îngrijiri medicale se face dosar penal?

În împrejurarea unui accident auto, deci a unei fapte neintenționate, dispozițiile art. 194 Cod Penal stabilesc necesitatea existenței unui număr de peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru ca fapta să constituie infracțiune.

De asemenea, indiferent de numărul de zile medicale necesare vindecării, fapta va reprezenta infracțiune atunci când are drept urmare o infirmitate, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieţii persoanei.

Numărul de zile de îngrijiri medicale acordat de medicii legiști prezintă importanță nu doar din perspectiva cuantificării daunelor, ci și în ceea ce privește calea pe care partea o poate alege pentru a obține realizarea drepturilor sale.

Astfel, atunci când numărul de zile de îngrijiri medicale este mai mic de 90 de zile de îngrijiri medicale, victima poate face o acțiune civilă pentru valorificarea pretențiilor la despăgubiri materiale și morale.

În situația în care leziunile sunt evaluate ca necesitând mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, persoana vătămată se poate constitui parte civilă în cadrul procesului penal, solicitând despăgubirile susmenționate instanței penale.

Totodată, indiferent de numărul de zile de îngrijiri medicale acordat, atunci când partea vătămată a suferit o infirmitate/un prejudiciu estetic grav şi permanent/ avortul/ punerea în primejdie a vieţii persoanei, litigiul va fi unul penal.

Când cineva moare într-o coliziune rutieră, se ajunge întotdeauna la urmărirea penală?

Dacă se va întâmpla sau nu urmărirea penală depinde de detaliile cazului. Uneori, nimeni nu este urmărit penal în urma unui deces pe drum. Nu uita că acuzațiile penale pot include infracțiuni cu autovehiculul, cum ar fi conducerea nepăsătoare și excesul de viteză.

Similar Posts