Care este impactul reţelelor de socializare asupra creierul nostru

Care este impactul reţelelor de socializare asupra creierul nostru

author
2 minutes, 5 seconds Read

Site-urile de socializare sunt în prezent folosite de mai bine de o treime din populaţia planetei, iar impactul pe care acest fenomen îl are pentru cultură este încă necunoscut.

Care este impactul reţelelor de socializare asupra creierul nostru

Dar ce se întâmplă cu creierul uman sau cu corpurile noastre? Ce fac retelele de socializare pentru noi ca şi indivizi?

Există persoane care sunt dependente de aceste site-uri, persoane care nu se pot dezlipi din faţa ecranelor calculatoarelor sau a telefoanelor. Din păcate numărul acestora este din ce în ce mai ridicat. Se estimează că în momentul de faţă aproximativ 5% din populaţie este dependenta de internet. Creierul acestor persoane prezintă deteriorări în aceleași regiuni ca și în cazul dependenților de droguri.

Studii recente au demonstrat că în cazul acestor persoane există deteriorări vizibile ale substanţei albe în regiunile care controlează procesarea emoţiilor, a atenţiei şi luarea deciziilor.

Reţelele de socializare sunt cele care oferă imediat recompense în schimbul unui efort minim. Impactul acestui fapt asupra creierului nostru este unul important deoarece creierul suferă modificări și începe să devină leneş, nu îşi mai doreşte să fie stimulat.

Aceste site-uri îţi dau impresia că esti bun la multitasking, însă nici pe departe nu e aşa. Consideri că eşti mai bun în a face mai multe lucruri dacă navighezi pe mai multe site-uri, pe mai multe platforme sau dispozitive în acelaşi timp. Acest aspect doar scade capacitatea creierului uman în filtrarea interferențelor, fapt care duce la o îngreunare a stocării informațiilor în memorie.

Reţelele de socializare te fac să vorbeşti mai mult despre tine. Dacă te întâlneşti față în față cu o persoană vorbești în medie 40% din timp despre tine, în condiţiile în care, în social media procentul este dublu, de aproximativ 80%.

Acest lucru nu este unul neapărat bun, cum am fi tentaţi să credem, deoarece creierul eliberează mai multă dopamina.

Ce înseamnă asta? Ei bine, centrii nervoşi sunt mult mai activi atunci când vorbeşti despre tine.

Suntem tentaţi să vorbim şi sa socializăm mai mult prin intermediul reţelelor de socializare decât faţă în faţă, motiv pentru care în mijloacele de transport în comun, în localuri sau chiar cinema un număr mare de oameni “butonează” telefonul mobil.

Partea din creier care îţi oferă dragoste şi motivare este stimulată mai mult de organism dacă vorbeşti despre tine pe reţelele de socializare.

Similar Posts