În 1 februarie va intra în vigoare folosirea cardurilor de sănătate însă folosirea acestora va deveni obligatorie în luna mai.
Un număr de 800.000 de carduri încă nu au ajuns la asiguraţi. Dacă te afli printre aceştia va trebui să mergi la medicul de familie şi să îi ceri acestuia cardul. În cazul în care acesta nu se găsește acolo, trebuie să mergi la casa de asigurări de sănătate de care aparţii.
Sunt localităţi în care medicii de familie, pentru a ajuta pacienţii, se deplasează la aceştia să le înmâneze personal cardul de sanatate.
„Este preferabil să scutim atât pacienţii de drumuri, cât şi personalul de acolo de distribuirea lor, pentru că este inuman să pui mii de oameni la coadă la un singur ghişeu”, a declarant Radu Udrea, medic de familie din Sibiu.
În schimb, în alte judeţe medicii nu se implică, astfel că sunt foarte multe carduri încă nedistribuite pacienţilor.
In plus, există un număr mare de asiguraţi care refuză acest card de sănătate deoarece conţine date personale.
Casa de Asigurări de Sănătate a decis ca pentru cei 4.000 de oameni aflaţi în această situaţie să facă o adeverinţă medicală cu o valabilitate de trei luni.
Adeverinţa va fi obţinută de către asigurat în urma depunerii unei declaraţii pe proprie răspundere precum că refuză cardul de sănătate.
Copiii şi studenţii nu vor fi obligaţi să prezinte acest card în spitale. La fel se va întâmpla şi în cazul urgenţelor medicale.
„La spital, cardul e tras prin cititor la internare şi externare, ştim când s-a externat, unde” a declarat Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS.
Cheltuielile cu aceste carduri s-au ridicat la 33.7 milioane de lei, iar momentan au fost distribuite 12.3 milioane de carduri în toată România.
Sursa: StirileProTV