Brichete din rumeguș sau lemne de foc? Ce să alegi pentru iarna care vine

Brichete din rumeguș sau lemne de foc? Ce să alegi pentru iarna care vine

3 minutes, 54 seconds Read

În ultimul an, s-a diversificat extrem de mult gama de combustibili pentru șeminee și sobe. Așadar, este explicabil de ce apare din ce în ce mai des întrebarea ce punem pe foc? Brichete din rumeguș sau lemne?

Părerile sunt extrem de împărțite, dar și cât se poate de subiective. De exemplu, mulți preferă lemnele de foc pentru trosnitul pe care îl fac în timpul arderii, pentru flacăra relaxantă, dar și pentru faptul că arată foarte bine depozitate lângă un șemineu. Totuși, dacă e să discutăm despre costuri, brichetele de rumeguș câștigă detașat. Parcurge rândurile ce urmează pentru a afla care sunt avantajele și dezavantajele lemnelor de foc, dar și a brichetelor de rumeguș. La finalul articolului, vei fi capabil să tragi concluziile potrivite.

Ce sunt brichetele de rumeguș?

Despre brichetele de rumeguș trebuie să știi că sunt un combustibil ecologic, utilizat la scară largă în țările europene. Brichetele sunt realizate doar din rumeguș – în procesul de realizare nu se folosesc substanțe chimice sau alte adaosuri. Cum se obțin mai exact?

Ei bine, rumegușul este presat sub presiune înaltă și la temperatură ridicată. În acel moment, umiditatea brichetelor din rumeguș scade extrem de mult, lucru ce le permite să ofere de 2-3 ori mai multă căldură decât lemnele de foc.

Un alt lucru extrem de important pe care trebuie să îl știi despre brichetele de rumeguș este că elimină o cantitate minimă de fum și de bioxid de carbon. De asemenea, și cantitatea de cenușă rezultată de pe urma arderii este mai mică, comparativ cu cea obținută de pe urma arderii lemnelor de foc.

Ce avantaje prezintă brichetele din rumeguș?

Înainte de achiziționa brichete de foc din rumegus, trebuie să cunoști în detaliu toate avantajele. Așadar, vorbim despre:

  • putere calorică cu mult mai mare decât cea a lemnelor de foc;
  • perioadă de ardere mai mare, comparativ cu perioada de ardere a lemnelor de foc;
  • nevoia unui spațiu redus destinat depozitării;
  • modul de ambalare, dar și forma lor în sine, face brichetele ușor de manipulat;
  • cenușă puțină de pe urma arderii;
  • cantitate mică de fum și dioxid de carbon;
  • produs ecologic, obținut doar din deșeuri lemnoase.

Care sunt dezavantajele brichetelor de rumeguș?

Există și o serie de dezavantaje despre care trebuie să știi înainte de a achiziționa brichete de foc din rumeguș. Vorbim despre:

  • cenușă ce se depune. Focarul sau soba trebuie curățate mult mai des atunci când arzi peleți, comparativ cu atunci când arzi lemne;
  • încărcătura permisă în forcar este mult mai mică, comparativ cu cea permisă pentru lemne;
  • brichetele ridică anumite pretenții la capitolul depozitare: spații închise, ferite de umezeală și de acțiunea directă a razelor soarelui.

Cine face mai multă mizerie? Lemnele de foc sau brichetele de rumeguș?

Cu siguranță nu îți dorești prea mult deranj în locuință. Așadar, înainte de a achiziționa combustibilul pentru soba sau șemineul tău de la Tomibena, este bine să cunoști gradul de murdărie, dacă putem spune așa, pe care îl produce în momentul transportului sau manipulării.

Atât lemnele de foc, cât și brichetele de foc din rumeguș, produc cam aceeași cantitate de murdărie. De la lemne pot să pice așchii, iar de pe brichete se poate deprinde rumegușul, așa că vorbim despre aproximativ același deranj. Totuși, brichetele de foc din rumeguș nu prezintă aceeași estetică precum lemnul atunci când sunt depozitate lângă șemineu. E bine să iei în calcul acest lucru, mai ales dacă ești genul de persoană care pune mare preț pe accentul estetic.

Brichetele de foc din rumeguș sunt mai ieftine decât lemnele de foc?

Da, în foarte multe dintre cazuri, sunt mai ieftine. De ce nu este o regulă general valabilă? Deoarece prețul lemnelor de foc diferă de la un județ la altul. De exemplu, lemnele de foc achiziționate în Constanța vor avea un preț vizibil mai mare, comparativ cu lemnele de foc achiziționate în Suceava.

În schimb, prețul brichetelor de foc din rumeguș rămâne de obicei constant. Și nu uita de faptul că lemnele de foc proaspăt achiziționate au nevoie de o perioadă de minim 6 luni pentru a se usca. Nu le poți folosi imediat după achiziționare căci nu pot da randamentul termic mult dorit.

Acestea fiind spuse, te-ai convins? Ce combustibil prezintă mai multe avantaje pentru tine? Lemnele de foc sau brichetele din rumeguș?

Similar Posts