Momentul BREXIT a reprezentat un moment de cotitură în istoria modernă. Marea Britanie, membru marcant al Uniunii Europene, a votat ieşirea din Uniunea Europeană şi este pentru prima dată în istorie când un stat membru face asta.
Este adevărat că procentajul celor care au votat PENTRU este relativ mic faţă de cei care au votat CONTRA, respectiv 52 la sută faţă de 48 la sută, însă este suficient pentru a avea un impact uriaş în economia globală.
După pierderile de miliarde de la bursele asiatice şi europene şi bursele americane au încheiat ziua de tranzacţii pe roşu. Indicele Dow Jones – minus 3,4 la sută, iar NASADAQ – minus 3,6 procente. Semn al incertitudinii, agenţia de evaluare Moody’s a coborât ratingul de ţară al Marii Britanii de la “stabil” la “negativ”.
Pe de altă parte scoţienii au declarat clar că vor începe negocierile cu Bruxelles-ul pentru a rămâne în continuare în UE, 62% dintre scoţieni votând pentru rămânerea în UE, iar 38% împotrivă la referendumul de joi din Marea Britanie.
Premierul Nicola Sturgeon a cerut lansarea unor discuţii cu Bruxelles-ul pentru protejarea locului în blocul comunitar. De asemenea ea a afirmat că Parlamentul scoţian ar putea bloca, prin veto, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Pe de altă parte se pare că englezii regreta acum pasul făcut şi consecinţele care ar putea decurge din gestul lor pentru că peste 3 milioane de britanici şi rezidenţi în Marea Britanie au semnat o petiţie cerând un al doilea vot şi forţând parlamentarii să ia în considerare cel puţin o dezbatere pe această temă, relatează Reuters.
Guvernul britanic răspunde la toate petiţiile care obţin peste 10.000 de semnături, iar Parlamentul ia în considerare toate petiţiile de peste 100.000 de semnături.
Mai mult locuitorii Londrei au cerut ca Londra să fie declarată stat independent care să rămână în Uniunea Europeană, fiind preocupaţi de dezvoltarea economică a oraşului.
Liderul formaţiunii de centru-stânga, Tim Farron, a declarat că britanicii au votat la referendum pentru a exprima “furia” faţă de politicieni şi instituţii, subliniind că publicul are nevoie de o a doua şansă pentru schimbarea deciziei privind apartenenţa Marii Britanii la UE.
Pentru britanicii de rând primele efecte ale BREXIT-ului vin din devalorizarea lirei. Se scumpesc produsele din import, cum ar fi mâncarea.
Preţurile la alimente, cel mai probabil, vor creşte în perioada imediat următoare din cauza votului în favoarea părăsirii UE şi asta pentru că Marea Britanie este dependentă de importuri, potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Fermierilor.
O parte din românii care locuiesc în Marea Britanie s-au arătat şi ei îngrijoraţi faţă de situaţia lor: ‘”Joi, în urma unui referendum, Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană. În acest moment, în Marea Britanie locuiesc mai mult de 300.000 de romani. Majoritatea dintre ei lucrează în specialităţi înalt calificate şi sunt apreciaţi de poporul englez. Am vorbit în ultimele zile cu mai mulţi romani care s-au arătat îngrijoraţi de viitorul lor acolo. Unii dintre ei chiar mi-au povestit că au fost agresaţi şi li s-a spus să plece în ţara lor dacă nu au cetăţenie engleză. Este foarte important ca statul roman să ia în serios situaţia acestei comunităţi şi să apere drepturile lor”, a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.
Liderii lumii au reacţionat diferit după ce s-au anunţat rezultatele referendumului.
Cancelarul german, Angela Merkel a precizat că “Trebuie să tragem concluziile din referendum. Poate fi greu de imaginat dar nu trebuie să uităm că ideea unității europene e ideea păcii europene. Aceasta va rămâne și în viitor. În Europa încă simțim efectele războaielor care au dislocat atâția oameni din țările lor. Germania are interesul ca integrarea europeană să reușească” în vreme ce Preşedintele Vladimir Putin a declarat, vineri, că Federaţia Rusă nu s-a amestecat, nu se amestecă şi nu se va amesteca în alegerea Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană dând totodată asigurări că autorităţile Federaţiei Ruse vor face totul pentru a reduce la maximum efectele negative pe care decizia Marii Britanii le-ar putea avea pentru economia rusă.
Preşedintele american Barack Obama a fost mai moderat în declaraţii afirmând că: “Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor rămâne parteneri indispensabili ai Statelor Unite chiar dacă se va începe renegocierea relaţiei dintre aceste două părţi, prin respectarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii Europei, Marii Britanii şi Irlandei de Nord”.
Numai timpul ne poate spune ce ne rezervă viitorul şi cum o să evolueze lucrurile. Ideea este însă că lumea aşa cum o ştim noi este în continuă schimbare iar istoria se petrece chiar sub ochii noştri.