Automobilul Dacia a împlinit 45 de ani de existență

Automobilul Dacia a împlinit 45 de ani de existență

author
1 minute, 21 seconds Read

Cum au sărbătorit? Cum altfel decât cu o expoziţie a maşinilor fabricate de-a lungul anilor. Această expoziţie a avut loc în Piata Sfatului din Braşov, unde au fost expuse peste 60 de maşini, atât Dacia cât şi Renault pentru privirile pasionaţilor.

Automobilul Dacia a împlinit 45 de ani de existență

Piesa care a primit cea mai multă admiraţie este un automobil Dacia fabricat în anul 1981 special pentru familia Ceauşescu. Bineînţeles nu a fost singura bijuterie a istoriei, astfel că şi un Renault 12, cu volan pe dreapta a fost remarcat cu uşurinţă printre maşinile expuse. De fapt istoria Dacia a apărut datorită acestui model de Renault. Până în anul 1972 acest automobil era format din piese de origine franţuzească.

Cu alte cuvinte a fost o călătorie în timp, aducând foarte multe amintiri din timpurile în care Dacia era un lux pe care nu toată lumea şi-l permitea.

“Pe vremea lui Ceauşescu, o Dacie era 70 de mii de lei, pe factură. Dacă o mai voiai cu îmbunătăţiri, mai era vorba de vreo 5-10.000 de lei”, spune un trecător.

Remus Azoitei, profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, deţine un Renault 12, cu volan pe dreapta, pe care l-a cumpărat de la un englez.

“Copii fiind plecam la mare, la munte, venea tata să ne ia de la şcoală cu maşina şi astea sunt trăiri de nepreţuit, imposibil de cuantificat”, povesteşte Remus Azoiţei.

Doar 80 de maşini din cele 2000 fabricate de Dacia sunt recunoscute de Retromobil Club ca fiind istorice.

Similar Posts