Alimente pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să pierdeţi în greutate

Alimente pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să pierdeţi în greutate

author
1 minute, 48 seconds Read

Potrivit unui studiu publicat în Nature Communications de către o echipă de cercetători de la Cedars-Sinai din Statele Unite, substanţele chimice adăugate într-o varietate de alimente pot duce la apariţia obezităţii din cauza dezechilibrelor hormonale.

Alimente pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să pierdeţi în greutate

Chimicalele testate de către cercetători sunt folosite în mod curent de către omul modern: butilhidroxitoluen (BHT sau E321), antioxidant găsit mai ales în cereale, acid perfluorooctanoic (teflon sau PFOA), găsit în unele ustensile de bucătărie precum tigăile şi tributyltin (TBT) care este un compus care poate apărea în apă şi poate fi acumulat de peşti şi alte animale marine comestibile.

Potrivit studiului publicat de către savanţi, expunerea îndelungată la aceste chimicale poate afecta semnalele transmise de către sistemul digestiv către creier, semnale care permit oamenilor să ştie când sunt sătui. Când acest semnal se întrerupe, oamenii continuă să mănânce lucru care duce la creşterea în greutate.

„Am descoperit că fiecare dintre aceste chimicale afectează hormonii care fac legătura între intestine şi creier”, precizează Dhruv Sareen, autorul studiului care este şi profesor asistent la Biomedical Sciences şi director la Induced Pluripotent Stem Cell Core Facility al Institutului Cedars-Sinai.

Cele mai grave efecte au fost produse de către BHT. În cadrul experimentelor Sareen a recoltat sânge de la pacienţii adulţi iar prin introducerea unor gene au reprogramat şi au convertit celulele în celule stem pluripotente. Apoi, cercetătorii au cultivat cu ajutorul acestora ţesut epitelial, care are rolul de a înveli intestinele şi ţesut neuronal al regiunii hipotalamusului, care reglează apetitul şi metabolismul.

Oamenii de ştiinţă au expus mai apoi aceste ţesuturi la BHT, PFOA şi TBT, unul câte unul sau în combinaţii pentru a observa ce se întâmpla în celule.

Potrivit studiului, cercetătorii au descoperit că aceşti compuşi chimici au distrus reţelele care pregătesc şi dau funcţie hormonilor de comunicare între intestine şi creier şi au afectat mitocondria celulelor care are rolul de a transforma hrana şi oxigenul în energie, care are un rol esenţial în metabolism.

Similar Posts