Aceste iluzii ne ţin captivi în propria noastră viaţă. Şi tu eşti sclavul lor!

Aceste iluzii ne ţin captivi în propria noastră viaţă. Şi tu eşti sclavul lor!

author
3 minutes, 40 seconds Read

Nelson Mandela zicea că „în închisoare iluziile îţi oferă confort”. Poţi să trăieşti într-o „închisoare” în fiecare zi fără ca măcar să îţi dai seama de asta.

Aceste iluzii ne ţin captivi în propria noastră viaţă. Şi tu eşti sclavul lor!

Multe dintre preocupările care ne ocupă mintea și sarcinile care ne umplu agenda zilnică rezultă din impulsuri plantate pentru a deveni cineva sau ceva ce nu suntem. Ajungem încet, încet oameni îndoctrinaţi, roboţi programabili să simtă şi să îşi dorească anumite lucruri, care se lasă atraşi de iluzii.

Iluzia Prosperității și Fericirii
Vedem la televizor, în reviste, oameni de succes, îmbrăcaţi cu haine de firmă, cu maşini de lux care se scaldă în opulență şi dorim să devenim ca ei. Menținerea iluziei de prosperitate este critică pentru economia noastră, pentru că de la înființarea sa este construită pe consum, fraudă, credit și datorii. Mulţi oameni ajung să perceapă bunurile materiale ca pe o formă de auto-identificare în această cultură, uitând ce înseamnă adevărata prosperitate – un mediu vibrant și o abundență de sănătate, fericire, dragoste și relații. Prosperitate înseamnă să ai ceea ce ai nevoie atunci când ai nevoie, fără acumulare sau risipă.

Iluzia Alegerii și Libertății
Libertatea înseamnă a putea alege, dar în lumea de astăzi, alegerea a ajuns să însemne o selecție între opțiunile disponibile, întotdeauna în limitele unui sistem juridic și fiscal corupt și în limitele normelor cultural acceptate și aplicate. Priviţi realitatea politică: câteva partide înrădăcinate, corupte, arhaice politic, defilează cu mândrie și speranța națiunii, iar terțele părți și vocile independente sunt blocate în mod intenționat, ridiculizate și anihilate. Iluzia alegerii și libertatea este un opresor puternic, deoarece ne face proști să acceptăm lanțurile invizibile ca și cum acestea ar fi semnele distinctive ale libertății.

Iluzia domniei Legii, Ordinii și Autorității Suntem crescuţi de mici cu ideea că a respecta legea este o obligaţie morală care ne revine. Ordinea socială nu este ceea ce pare, pentru că este bazată în întregime pe supunere și acceptare, ce este pusă în aplicare prin teama de consecințe.

Istoria ne învață din nou și din nou că legea nu trebuie folosită ca un instrument de opresiune, control social și jaf individual și național, astfel orice așa-numită autoritate în această privință este falsă, ipocrită și nedreaptă.

Aceste iluzii ne ţin captivi în propria noastră viaţă. Şi tu eşti sclavul lor!

Iluzia Adevărului
Suntem programaţi să credem că adevărul vine de la ,,semizeii” din mass-media, celebrități și guverne. Dacă televizorul declară ceva a fi adevărat, atunci acel lucru aşa trebuie să fie. În timp ce gânditori independenți și jurnaliști aruncă în aer continuu versiunile oficiale ale realității, iluzia adevărului este atât de puternică încât este nevoie de o răsturnare completă a viziunii individuale pentru a evita disonanța cognitivă necesară pentru a funcționa într-o societate care urmărește în mod deschis realități false.

Iluzia Timpului
Marea înșelăciune aici este consolidarea ideii că momentul prezent este de foarte mică valoare, că trecutul este ceva ce nu putem anula sau vreodată uita, și că viitorul este intrinsec mai important atât decât trecutul cât și decât prezentul. Aceasta poartă atenția de la ceea ce se întâmplă de fapt chiar acum și ne direcționează spre viitor. Suntem cei mai fericiți atunci când viața nu ne bagă într-o cutie, când spontaneitatea și aleatoriul ne oferă șansa de a afla mai multe despre noi înșine. Pierzând prezentul în scopul fanteziilor despre viitor pierdem momente actuale atât de valoroase pentru noi.

Iluzia Separării
Suntem programați să credem ca indivizi că suntem în competiție cu toată lumea și cu tot ce ne înconjoară, inclusiv cu vecinii noștri și chiar cu mama natură. Noi versus ei la extrem! Acesta neagă categoric adevărul că viața pe această planetă este infinit interconectată. În timp ce iluzia separării ne mângâie îmbucurător egoul și ne oferă un sentiment de control, în realitate nu servește decât pentru a ne înrobi și izola.

Fiți voi înșivă, nu aveți nevoie de nimic din exterior, voi nu trebuie să deveniți, voi sunteți deja!

Similar Posts