Acest sat este unic în România. Dar știi din ce motiv?

Acest sat este unic în România. Dar știi din ce motiv?

author
1 minute, 39 seconds Read

În România zilelor noastre dominată de kitsch şi în care se pierd din ce în ce mai mult valorile, mai sunt încă zone unde tradiţia e respectată cu sfinţenie de la o generaţie la alta.
Acest sat este unic în România. Dar știi din ce motiv?

Astfel, comuna Ciocănești din județul Suceava, este renumită prin casele sale pictate cu modelele din portul naţional, fiind declarată comună muzeu prin hotărâre a Consiliului local „ca urmare a caracterului său unitar și unic în țară și în lume, prin motivele naționale tradiționale, sculptate pe fațadele caselor majorității gospodăriilor din Ciocănești și Botoș”, aşa cum este descrisă pe site-ul comunei.

Pictarea caselor cu motive tradiţionale a început acum cinci decenii, iar ideea a aparţinut Savetei Lupescu.

„Noi am construit casa în 1964, oricum, cu ani mulți în urmă și îi construită din lemn și tencuită cu var și nisip. Modelul îi făcut de mine, chiar personal, de pe costume naționale, de pe catrințe” spunea aceasta.

În timp, casele au început să fie toate pictate în aceiaşi manieră, în prezent o lege locală obligând toţi locuitorii comunei să respecte arhitectura tradiţională specifică zonei.

În localitate mai există şi un Muzeu al ouălelor încondeiate, unde femeile din sat transmit mai departe tehnica încondeierii ouălelor.

Marilena Niculiță, directorul Muzeul Ouălor Încondeiate, explică: „Pe majoritatea caselor din Ciocănești este acest brâu cu motive geometrice. Calea rătăcită sau cărarea rătăcită este unul dintre cele mai vechi motive și reprezintă infinitul, o pierdere în infinit. Spicul de grâu semnifică bogăția. Iarăși, un motiv este acest simbol, care se numește cârja ciobanului. Are legătură cu ocupația din zona de munte, oieritul, și cu urcatul oilor la munte”.

Vara aceasta, dacă vă aflaţi în concediu prin Bucovina vizitaţi şi aceasta comună. Nu veţi regreta!

Similar Posts