Acest peşte arata ca un păstrăv, dar are gust de somon. Ai încercat să mănânci așa ceva vreodată?

Acest peşte arata ca un păstrăv, dar are gust de somon. Ai încercat să mănânci așa ceva vreodată?

author
2 minutes, 24 seconds Read

Deşi din descrierea acestui tip de păstrăv s-ar părea că este un peşte hibrid creat în laborator, lucrurile nu stau de fapt aşa. Păstrăvul somonat este de fapt un păstrăv curcubeu a cărui dieta specială îl face să aibă o carne de culoare roz specifică somonului.Acest peşte arata ca un păstrăv, dar are gust de somon. Ai încercat să mănânci așa ceva vreodată?

Another Montana gem, the Big Hole.

Păstrăvul curcubeu este originar de pe coasta pacifică a Statelor Unite, fiind introdus în Europa la sfârşitul secolului al XIX -lea. Este o specie des întâlnită în crescătoriile din România, fiind principala specie din acvacultura europeană de apă dulce.

Numele de păstrăv curcubeu vine de la numeroasele pete colorate în culorile curcubeului de pe piele care îi dau un aspect interesant.

Unul din crescătorii de păstrăvi somonaţi din ţară, Ovidiu Fărcaș afirma despre păstrăvii somonaţi că: ”Nu este vreo mutație genetică așa cum ar putea crede unii sau cine știe ce încrucişare totul vine din alimentație. Aceeaşi alimentație bogată în beta caroten care se dă și somonului de crescătorie în faza de îngrășare pentru a obține o carne roz. Tocmai de aceea culoarea cărnii nu influențează gustul, păstrăvul somonat își păstrează gustul specific de păstrăv, ușor dulceag și cu un miros fin de mâl. Pielea groasă a păstrăvului păstrează carnea din interior foarte fragedă”

Carnea roz a păstrăvului se obţine dintr-o alimentaţie bogată în caroten, fără ca această culoare să îi schimbe gustul cărnii în vreun fel.

”Pe lângă hrana pe care o cumpărăm de la magazinele specializate păstrăvul somonat mai primește alimente bogate în beta caroten: ardei roșu, bucăți de morcovi și alge roșii care au un conținut bogat de astaxantina. Prin această alimentație carnea păstrăvului capătă o culoare naturală roz deschis, fără să folosim alte trucuri așa cum se întâmplă în marile crescătorii de astfel de pești din: Italia, Danemarca, Franța, Spania sau Germania” susţine crescătorul.

Acesta ne avertizează şi asupra pericolelor la care ne expunem când cumpăram păstrăvi de import din supermarketuri. Aceşti păstrăvi pot să fie crescuţi cu organe de cal și vită sau cu făinuri pentru a lua foarte repede în greutate fiind astfel mult mai nocivi pentru consumatori.

Păstrăvul are un conținut bogat în acizi grași omega-3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 și proteine, însă ca mai toate sursele alimentare care furnizează Omega-3 şi păstrăvul este bogat în colesterol aşa că se recomanda consumarea lui cu moderaţie.

Similar Posts