Oricine a făcut exerciţii fizice ştie ce înseamnă durerea, rigiditatea, inflamaţia şi umflarea a doua zi după exerciţii. Pentru mulţi dintre noi frica de durere ne ţine departe de sala de gimnastică.
Dar, cu puţină prevenție, nu vă veţi trezi dimineaţa în imposibilitatea de a vă mişca fără a avea durere.
La urma urmei, exercițiu nu ar trebui să cauzeze durere suplimentară la finalizarea lui.
Iată 9 sfaturi care vă pot ajuta organismul să se recupereaze mai repede după exerciţiile fizice.
Yoga
Întinderea este o modalitate foarte bună de a slăbi musculatura încordată; iar modalitatea cea mai bună pentru acest lucru este yoga. Yoga ajută la creșterea flexibilității dumneavoastră și consolidează echilibrul într-o singură activitate. Anumite mişcări din yoga ajută, de asemenea, circulaţia sângelui la extremităţile inferioare. Încercați să vă întindeţi pe spate cu picioarele perpendicular față de un perete pentru cel puțin cinci minute după următorul antrenament pentru a ajuta sângele de la picioare să circule.
Ceaiul verde
Ceaiul verde conţine catechine, antioxidanţi care ajută la daunele musculare produse de un antrenament intens. De fapt, ceaiul verde, nefermentat conține cel mai înalt nivel de antioxidanţi, mai mult de 27%. Puteți bea ceai verde cu gheață înainte de antrenamente pentru a primi un impuls, sau după antrenament ca o băutură de recuperare care vă ajută la vindecarea şi calmarea mușchilor încordaţi.
Gheaţa
Dacă ați fost un atlet foarte mult timp probabil ați auzit de baia de gheață. Chiar dacă nu e cel mai plăcut sau la îndemâna să practici băi de gheață, cu siguranță acestea pot ajuta la reducerea umflăturilor după ce v-ați supus corpul la un antrenament riguros.
Acum, nu trebuie întotdeauna să te scufunzi în băi de gheaţă. Dar dacă aveţi dureri localizate într-un punct puteţi ţine gheaţă pe acea zonă.
Alimente anti – inflamatorii
Dieta ta poate fi cel mai bun prieten sau cel mai mare duşman atunci când faci exerciţii. În timpul perioadelor de antrenament intens, este bine să utilizați alimente corespunzătoare pentru a ajuta organismul dumneavoastră şi nu unele pentru a-l răni. Încercaţi să scoateţi din dietă alimentele procesate şi mâncarea fast food, produsele alimentare putând fi cel mai bun medicament în combaterea oboselii și rigidităţii musculare.
Iată câteva produse anti – inflamatorii ce te pot ajuta: cireşele, ananasul, papaya, spanacul, merele, nucile, migdalele, ghimbirul, omega 3, ardeiul roşu, coacăzele şi grapefruitul.
Acestea trebuie consumate atât înainte cât şi după antrenamente. Important e să consumaţi cât mai multe proteine şi carbohidraţi naturali, astfel organismul începe reconstrucţia şi completarea muşchilor obosiţi imediat.
Somnul
Somnul este ca şi cum ai lovi un buton de reset. În timp ce dormim, corpul se repară şi vindecă de la sine. Mulţi atleţi de elită dorm mai mult de 7-8 ore. Chiar dacă nu foloseşti un program intensiv ca al olimpicilor nu neglija somnul deoarece acesta poate fi unul dintre cele mai bune metode de apărare pentru recuperare pe care le poți folosi.
Masajul
Un masaj de relaxare după un antrenament este fără îndoială uimitor, dar este, de asemenea, un instrument puternic pentru a ajuta la recuperare. Cercetătorii au descoperit că masajul reduce citokinele, care joacă un rol critic în inflamaţie şi durere. Ei, de asemenea, au descoperit că un masaj bun a crescut activităţile mitocondriale, care au accelerat procesul de vindecare la nivel celular. Dacă executați exerciţii dure, asigurați-vă că veţi beneficia şi de un masaj gratuit sau doar răsfățați-vă într-un tratament profesionist la un centru de spa.
Hidratarea
Toată lumea știe că pentru a trece de un antrenament este nevoie de hidratare pe tot parcursul lui. Apa este esențială pentru a ajuta corpul în eliminarea deșeurilor, în transportul nutritivilor și în reglarea temperaturii corpului. Băuturile sportive sau apa de nucă de cocos vă pot ajuta la înlocuirea electroliților la nevoie, ajutând la recuperare.
Relaxarea
Toată lumea înțelege importanța încălzirii muşchilor pentru a preveni un prejudiciu, dar şi relaxarea, de asemenea, ar trebui să nu fie trecută cu vederea. Nu trebuie să vă opriți antrenamentul brusc. Aveți nevoie de 10 minute, timp în care intensitatea exerciţiilor să scadă aducând corpul înapoi la o stare de relaxare.
Compresele
În timp ce ne-am referit la importanța ridicării picioarelor după un antrenament pentru a ajuta circulaţia, compresele vă pot ajuta de asemenea, asta dacă nu aveți timp pentru a vă pune pe spate câteva minute cu picioarele sprijinite de un perete. Unelte comprese au fost făcute pentru a avea un efect moderat asupra anumitor aspecte de recuperare. Cele mai importante beneficii includ reducerea umflăturilor şi durerilor musculare.
Probabil aceste soluţii nu vor funcţiona de fiecare dată dar se pot combina astfel încât să obţineţi rezultatele dorite.
Din fericire, dacă știți măsurile corespunzătoare pentru a oferi organismului tot ceea ce are nevoie pentru vindecare te poți antrena mai din greu și astfel poţi atinge obiectivele de fitness propuse mai repede, și ce este cel mai important, fără suferință.