5 motive pentru care o vacanţă pe plajă este benefică pentru sănătatea ta

5 motive pentru care o vacanţă pe plajă este benefică pentru sănătatea ta

author
2 minutes, 40 seconds Read

Dacă nu ai deja o vacanţă pe plajă planificată, noua carte a biologului marin Wallace J. Nichols te va face să iei în serios acest aspect.

5 motive pentru care o vacanţă pe plajă este benefică pentru sănătatea ta

Cartea acestuia ne spune că apă de mare te poate face mai fericit, mai sănătos, mai conectat și mai bun în ceea ce faci.

Cartea este rezultatul a peste 10 ani de cercetare şi demonstrează că atunci când avem apă în jur creierul nostru eliberează substanţe chimice care contribuie la fericire cum ar fi: dopamina, serotonina şi oxitocina.

Mai jos, vă prezint cinci teorii din cartea lui Nichols:

1. Apa ne întoarce la starea noastră naturală:

Suntem conectați la apă de la debutul vieții. Sugari sunt apă în proporţie de 75 la sută, pe măsură ce îmbătrânim, devenim apă doar 60 la sută, iar creierele noastre sunt încă trei sferturi de apă și oasele noastre sunt 31 la sută apă.
Această legătură biologică a apei, declanșează un răspuns imediat în creierul nostru, când vei vedea sau auzi oceanul vei ştii că te afli în locul potrivit.

2. Suntem mai relaxaţi de-a lungul mării:

Marea, chiar dacă este privită într-o fotografie, se pare, în subconștient, că ne calmează. Cercetările lui Nicholas arată ca zone ale creierului asociate cu mai puțin stres și mai multă empatie sunt activate atunci când ne uităm la scene de natură, în timp ce pozele cu peisaje urbane ne activează acele părți ale creierului nostru asociate cu stresul.
Iar când vine vorba de opinii cu privire la natură, marea câștigă.

3. Apă te face mai fericit:

Nichols face referire la un studiu din 2011, în care cu o aplicație pe smartphone, numită Mappiness, a urmărit bunăstarea a aproximativ 22.000 de participanți. Participanții au primit solicitări aleatorii pentru a raporta cât de fericiți erau în acel moment. Potrivit celor peste 1,1 milioane de răspunsuri, oamenii care se aflau lângă o sursă de apă erau cu 5,2 la sută mai fericiţi.

4. Apa întinerește o minte obosită:

Într-o secțiune intitulată, “Apa, natura, și un creier optim “, Nichols ilustrează că acum avem mai multe surse de unde putem învăţa, mai multe ecrane pe care le putem atinge iar creierul nostru obosit are nevoie de reîncărcare. El susţine că apa ajută să se întâmple asta, deoarece te relaxează şi te ajută să îţi eliberezi mintea.

5. Albastru calmează:

Albastru, se pare, este culoarea preferată din lume. Nichols citează un proiect de cercetare din 2003, în care au fost realizate studii pe 232 de oameni din întreaga lume cu privire la asociațiile lor, cu diferite culori. Patruzeci şi doi la sută dintre bărbaţi au spus că albastru a fost culoarea lor preferată, în timp ce 35 la sută dintre femeile intervievate au răspuns același lucru.

Albastru stimulează un răspuns emoțional pozitiv. Mecanismele de excitare stimulate de lungimi de unde albastre, sunt asociate cu sentimente de euforie, bucurie, recompensă și sănătate.

El de asemenea, a constatat că ne simțim mai puțin obosiţi și claustrofobi atunci când suntem înconjuraţi de culoarea albastră.

Similar Posts