Desi inca Romania nu se afla in prim planul destinatiilor turistice,acest lucru s-ar putea realiza pentru ca Romania este o tara plina de surprize, cu un folclor bogat, cu locuri incantatoare care lasa o impresiedeosebita in mintea calatorilor.
Iata asadar un top cu cele mai interesante lucruri despre Romania:
1. Romania are unul dintre cele mai vesele cimitire din lume
Foto: Remus Pereni
Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.
Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe celălalt o descriere a motivului morții.
Pentru a-ti face o idee despre ce scrie, iata un scurt epitaf:
Sub această cruce grea Zace biata soacră-mea Trei zile de mai trăia
Zăceam eu şi citea ea
Voi care treceţi pe aici Încercaţi să n-o treziţi Că acasă dacă vine
Îi arăi cu gura pă mine
Da aşa eu m-oi purta
Că-napoi n-a înturna
Cei care citiţi aici Ca mine să nu pătiţi Soacră bună vă găsiţi
Cu ea bine să trăiţi.
2. Inventatorii romani au schimbat lumea
Foto: Wikipedia
Romania a dat nastere unor personalitati care si-au pus puternic amprenta in evolutia acestei lumi. Printre acestia merita sa-i amintesc pe Nicolae Constantin Paulescu – descoperitorul insulinei, Eugen Pavel- inventatorul Hyper CD-ROM-ului, Aurel Persu- primul inginer auto care a realizat o masina ale carei roti se gasesc in interior pentru o aerodinamicitate mai mare, Petrache Poenaru – inventatorul stloului, Emil Racovita- fondatorul biospeologiei (stiinta care se ocupa cu studiul organismelor vii din pesteri) si multi altii.
Chiar mai mult, ingineri romani si-au adus contributia la dezvoltarea aeronauticii. Henri Coanda, Traian Vuia si Aurel Vlaicu sunt doar cateva nume care au fost considerati pionieri ai aviatiei.
3. Romana este singura limba latina vorbita in Europa de Est.
Majoritatea oamenilor cred ca limba romana este o limba apropiata de limba rusa sau de alte limbi de origine slava, insa in realitate ea este o limba latina apropiata de limba franceza,italiana, portugheza sau catalana.
4. Romania are 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO
Acestea includ: Delta Dunării, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.
5. Romania este tara cu cea mai mare resursa de aur din Europa
6. Romania se mandreste cu cea mai mare cladire administrativa
Foto: Dennis Jarvis
Construita sub conducerea lui Nicolae Ceausescu- Palatul Parlamentului din Bucuresti-cunoscut ca si Casa Poporului- este cladirea cea mai mare, mai grea si mai costistoare din inteaga lume care deserveste administrativ o tara
7. Moneda national a Romaniei este leul (lion- english)
Mai exista doar doua state care folosesc o moneda a carei semnificatie in engleza inseamna LEU- Moldova si Bulgaria (conform wikipedia)
8. Romania are cea mai bine prezervata Delta din Europa
Foto: Anca Pandrea
Desi ca marime se afla pe locul 2 in Europa dupa Depresiunea Caspica, Delta Dunarii reprezinta cea mai bine prezervata delta din Europa, aici gasindu-se nu mai putin de 23 de ecosisteme naturale ce ofera o flora si o fauna unica.
9. Cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa se gaseste in Romania
10. Cea mai mare roca sculptata din Europa se gaseste in Romania, si reprezinta statuia lui Decebal
Undeva de-a lungul Dunarii in apropierea orasului Orsova se gaseste cea mai inalta statuie sculptata in piata cu o inaltime de 55 de metri, reprezentandu-l pe Decebal, ulimul conducator al Daciei.Statuia este vizibila doar de pe Dunare.
11. In Romania se gaseste singurul muzeu de aur din Europa
Muzeul aurului este situate in micul oras Brad, si este unicul din Europa, fiind fondat acum 100 de ani.Galeria contine o colectie impresionanta de aproape 2000 de exponate din aur din toate colturile lumii.
Cel mai valoros exponat este reprezentat de aurul pur – identic cu cel gasit in minele din Muntii Metaliferi.
12. In Romania a fost primul oras cu iluminare stradala din Europa – Timisoara in 1884
Foto: Panoramas