Când găteşti s-ar putea să faci, chiar fără să îţi dai seama o serie de greşeli care să îţi distrugă mâncarea.
Iată mai jos a listă a celor mai frecvente greşeli pe care le faci în bucătărie, aşa că data viitoare nu le mai face.
1. Pui prea multe în tigaie Când găteşti carne, trebuie să o întorci de pe o parte pe alta pentru a se face cât mai bine. Dacă încarci tigaia prea mult şi cu legume în ciuda bunei intenţii nu o să mai ai spaţiu să întorci carnea, astfel încât în loc să obţii o crustă delicioasă o să ai cel mult o carne fiartă, fără prea mult gust.
2. Găteşti carne în tigaie non aderentă
Nici dacă găteşti carnea într-o astfel de tigaie nu o să obţii o crustă crocantă. Tigăile non aderente sunt create pentru a prepara omletă sau ouă, iar pentru carne foloseşte grilul sau o tigaie din oţel.
3. Nu sărezi apa când găteşti paste
Întotdeauna când găteşti paste adăugă sare în apa în care fierb, pentru că în caz contrat o să te alegi cu nişte paste nesărate şi fără gust. Proporţia normală de sare este de 1 lingură de sare la 300 de grame de paste.
4. Prăjeşti cu ulei de măsline
Deşi pare la modă să foloseşti în bucătărie peste tot ulei de măsline, ar trebui să te gândeşti de două ori când îl foloseşti la prăjit. Uleiul de măsline virgin, odată încălzit îşi pierde din calităţi. Cel mai bine e să foloseşti ulei de măsline în salate, iar pentru prăjit foloseşte câteva picături de ulei de floarea soarelui.
5. Foloseşti la măsurarea ingredientelor un pahar obişnuit în locul unuia gradat
Foarte multă lume foloseşte la măsurarea diferitelor ingrediente de care ai nevoie pentru a prepara ceva un pahar simplu, fără a acorda atenţie prea multă la cantităţi. Acest lucru s-ar putea să îţi influenţeze rezultatul final pentru că orice reţetă se bazează pe cantităţi precise. Data viitoare foloseşte aşadar un pahar special gradat.
6. Nu aştepţi să se încălzească suficient tigaia
În grabă de a găti cât mai repede nu avem răbdare să se încălzească tigaia astfel că uneori mâncarea nu iese aşa cum ne aşteptăm.
Cei mai mulţi chefi aveau un sfat “dacă crezi că tigaia ta este prea fierbinte, mai aşteaptă încă două minute apoi începe să găteşti.”
7. Arzi usturoiul
Usturoiul pisat este recomandat să se pună ultimul în mâncare deoarece datorită conţinutului scăzut de apă se va arde foarte repede şi va da un gust ciudat mâncării.
8. Pui carne îngheţată în tigaie
Înainte să găteşti carnea las-o la temperatura camerei pentru câteva ore, deoarece va fi mult mai uşor de gătit. Nu pune însă carne îngheţată în tigaie pentru că deşi la exterior va părea că este gata, în exterior va fi crudă. Acesta regulă se aplică şi atunci când faci friptură.
9. Mănânci carnea imediat ce a fost gătită
Chiar dacă abia aştepţi să mananci mai aşteaptă 5 minute înainte de a începe să mănânci carnea se va răci şi vei putea să îi simţi gustul şi mai bine.
10. Pui toate produsele în frigider
Nu toate produsele trebuie puse în frigider. Roşiile, ceapa, usturoiul, cartofii, zucchini, vinetele, kiwi sau mango au un gust mai bun dacă nu sunt ţinute în frigider, deoarece astfel îşi pierd prospeţimea şi se strică mai repede.
11. Întorci mâncarea des
Ştim că uneori abia aştepţi să se facă mâncarea dar las-o să se facă bine pe ambele părţi şi apoi întoarce-o, pentru că în caz contrar se va rupe în bucăţi şi nu va avea un aspect plăcut.
12. Fierbi ouăle prea mult
Ştii că ouăle sunt fierte în exces atunci când gălbenuşul are o culoare gri în locul culorii galbene, care este normală. Pentru a împiedica o astfel de situaţie, ia cratiţa cu ouă de pe foc după ce apa începe să fiarbă şi lasă ouăle aproximativ 10 minute în apă fierbinte acoperite cu un capac. Albuşul se va albi, iar gălbenuşul va fi galben aşa cum trebuie să fie.