Beneficiile dovleceilor – plini de vitamine şi ideali în dietă

0
74

A început sezonul delicioşilor dovlecei aşa că ar fi bine să profitaţi de perioada aceasta şi să beneficiaţi de proprietăţile pe care ni le oferă această delicioasă legumă.

Pe lângă faptul că dovleceii sunt o sursă excelentă de potasiu şi mangan, ei sunt bogaţi în vitamina B1, B6 şi C. În plus dovleceii conţin substanţe nutritive importante precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A şi K.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de dovlecei:

Îmbunătăţeşte memoria
Prin conţinutul de antioxidanţi dovlecelul ajută la reconstrucţia celulelor nervoase. Conţinutului ridicat de carotenoizi (luteina) transformă dovlecelul într-un remediu perfect pentru problemele de vedere. Are excelente proprietăţi anti-îmbătrânire şi poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase.

Dovlecelul stimulează digestia – deoarece este bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apa. Nutriţionistul Eric Favre recomandă sucul de dovlecei în tratarea constipaţiei şi a diareei.

Dovlecelul este ideal în regimul specific diabeticilor şi supraponderalilor.
O porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp.

Datorită conţinutului mare de magneziu şi potasiu, dovleceii sunt indicaţi în tratarea problemelor cardiovasculare. Proprietățile sângelui sunt ameliorate de fier, ce sporește nivelul de oxigen în sânge și datorită acestui fapt organismul poate suporta mai multe presiuni.

Dovleceii elimină şi surplusul de lichid din organism, antioxidanţii ajutând în lupta cu îmbătrânirea.
Potrivit unor studii, un extract de dovlecel ar putea avea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată.

Dovlecelul reduce riscul de cancer de colon.
Fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.

Mai jos vă prezentăm şi o reţetă simplă pe preparare a delicioasei legume care poate fi şi o alternativă pentru o cină uşoară în dietele dumneavoastră.

O să aveţi nevoie de:
1-2 roşii
200-250 grame de dovlecei
1 ardei gras
20 de grame de smântână
1.5 linguri de lapte
1 ou
25-30 grame de caşcaval tare
sare, piper sau alte condimente în funcţie de gust

• Tăiaţi dovleceii în rondele cu grosimea de aproximativ 0.5 cm;
• Curăţaţi ardeiul de seminţe.
• Roşiile şi ardeiul se taie la fel ca dovlecelul în rondele.
• Puneţi legumele tăiate într-o formă de copt alternându-le între ele.
• Puneti deasupra condimentele , apoi puneţi smântâna deasupra legumelor.
• Separat se bate oul cu laptele.
• Legumele se presară cu caşcavalul ras apoi se toarnă deasupra amestecul de ou.
• Dovleceii se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30-35 de minute.
• Dovleceii se servesc fierbinţi cu smântână sau cu sosul preferat.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here