Se poate şi aşa. A pornit de la un viţel şi de la o bucată de pământ. Acum a ajuns unul din cei mai importanţi fermieri din Botoşani

0
68

Într-o Românie în care cei mai mulţi ţărani se plâng că nu au mijloace să lucreze pământul şi aşteaptă ajutor de la Guvern pentru orice, Iustin Tudose, un ţăran din Hilişeu Cloşca (judeţul Botoşani) ne demonstrează că se poate să reuşeşti cu propriile puteri.


Povestea lui este cu atât mai impresionantă cu cât a început de jos, fără a avea niciun fel de ajutor, însă prin muncă şi perseverenţă, azi conduce un adevărat imperiu agricol, fiind unul din cei mai importanţi fermieri din zonă.

Când s-a căsătorit la 18 ani nu avea decât o bucată de pământ, un viţel şi îşi aminteşte că hainele îi încăpeau într-o plasă.

„Am mai primit de la socrul meu o vacă. Mai aveam un viţel şi atât. După care am plecat cu nevasta să trăim singuri. Aveam trei copii şi stăteam într-un grajd. Nu aveam ce să mănânc. Nu aveam nimic “, spune Iustin Tudose.

Însă Iustin nu s-a dat bătut: „Nu am vrut de la nimeni nimic. Totul am făcut cu muncă. Am împrumutat de unde am ştiut, cu un frate de-al meu, şi am cumpărat un tractor vechi. L-am făcut cum am ştiu noi şi mergeam cu ziua să ar pe la oameni. Am vândut lapte de la singura vacă care o aveam şi am strâns fiecare leu. Fiecare ban care-l strângeam îl investeam. Nu mâncam, dar investeam “

A plecat şi la muncă în Germania, iar toţi banii pe care i-a adunat i-a investit la întoarcerea în ţara în vite, oi, capre şi pământ.

„Am lucrat în Stuttgart. Neamţul ne dădea mâncare şi ne asigura cazarea. Toţi bani îi trimiteam şi îi strângeam. Aşa am reuşit să mă dezvolt. Eu nu am ştiut ce înseamnă concediu, vicii, distracţii. Doar muncă şi investiţie “, spune Iustin Tudose.

Au urmat ani şi ani de strâns şi investit. Rezultatele au fost însă uluitoare.

 Acum după 26 de ani, Iustin Tudose este unul dintre cei mai importanţi fermieri români din nordul judeţului.

A luat în arendă peste 350 de hectare de teren, pe care îl exploatează, cultivând atât cereale furajere pentru vite şi capre, cât şi grâu pentru panificaţie. În grajdurile sale are peste 40 de vaci şi 400 de capre, iar laptele, 700 de litri pe zi, îl dă direct procesatorilor.

Împreună cu fratele său a cumpărat şi o moară, unde produce făină, pe care o vinde firmelor de panificaţie.

Mai mult, el a reuşit performanţa de a vinde brânză de oaie şi capră şi în alte ţări din Europa. Nemţii care l-au cunoscut în perioada cât a lucrat în Germania au venit să-i vadă fermă. Le-a dat brânză din producţia proprie. Aceştia au mai cerut, la fel şi alţi oameni din străinătate, care au aflat de la nemţi de produsele lui. „După ce au venit aici, le-am trimis produse şi cu autobuzul, că mai voiau. Am rămas fără brânză “, spune Iustin Tudose.


„Nu există «nu pot». Dacă munceşti şi vrei, poţi oriunde şi orice. Este uşor să te plângi şi să aştepţi numai ajutor. Dacă vrei ceva, trebuie să munceşti şi să investeşti, nu doar să cheltui “, adăugă el.

Mai mult, deşi ar fi putut mai demult să îşi ridice o casă aşa cum ar fi vrut el, fermierul a început construirea acesteia numai în 2010. În apropierea casei are şi un adevărat parc auto agricol, cu patru combine, diferite utilaje auxiliare, tractoare şi jeep-uri pentru supravegherea turmelor.


DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here