O familie din Gorj a lansat o afacere de succes: vinul din mure

0
109

În localitatea gorjeană Ţicleni se produce un vin unic în România. Familia Burtea, care deţine o plantaţie de mure şi de zmeură ce se întinde pe 5 hectare a ales să producă un vin mai special din mure.

Foto : Facebook (https://www.facebook.com/AbundBerry/)

Sufletul afacerii este Ionel Burtea, în vârstă de 21 de ani, student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

Totul a început în 2015, când familia a luat decizia de a plata un hectar cu mure şi zmeura după ce au constatat că cea mai mare parte din fructele de pădure de pe piaţa din România sunt aduse din import.

Afacerea a avut succes încă de la început, când familia Burtea a început să îşi vândă fructele într-un supermarket din Gorj. Familia plănuieşte chiar ca anul acesta să comercializeze produsele şi în afara judeţului.

„Am cultivat un hectar cu mure şi zmeură care au fost procurate de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni. Încercăm să lucrăm fără vreun tratament pentru că se pot adapta condiţiilor vitrege. Investiţia a ajuns pentru un hectar la aproximativ 20.000 de euro. Am observat că există o nişă pe partea de fructe de pădure, pentru că piaţa este slab dezvoltată în România, care importă 70-80% din fructele de pădure. Am dorit să mergem pe partea de mure şi zmeură pentru că sunt plantaţii foarte mici în România”, spune Ionel Burtea.

Producţia de mure s-a extins, iar în prezent au cultivate peste patru hectare. „Am ajuns să scoatem 15.000 de butaşi, care au fost plantaţi pe un teren de patru hectare “, ne explică Marian Burtea, tatăl lui Ionel, care s-a specializat în cultura fructelor de pădure.

Marian Burtea nu foloseşte tratamente pentru că îşi doreşte ca plantele să crească în mod natural: „Recomand ca procurarea răsadului să se facă de la institutele de cercetare din România, pentru că nu aş putea să risc să cumpăr altceva de pe piaţă. Apoi, trebuie procurat gunoi de la fermele de vită care păşunează natural, pentru a ajuta planta să crească natural. E nevoie, obligatoriu, să existe surse de apă, pentru că este o plantă care iubeşte apă. În anul 2015, din cauza secetei prelungite, a fost nevoie să băgăm câteva sute de tone de apă, pentru a putea avea producţie. Anul 2016 a fost bun în ceea ce priveşte precipitaţii. E nevoie, de asemenea, de parii necesari pentru susţinerea lor, pentru a fi dirijaţi pe sârme în mod vertical. Trebuie lucrat decât manual la partea de butaşi, unde se înlătură cu mâna partea de iarbă, pentru că lăstarii dau de jos şi pot fi atinşi. Singurul tratament care trebuie urmărit este udarea cu piatră vânătă, pentru «mana» care poate să apară “, ne spune Marian Burtea.

Datorită faptului că au avut o producţie mare de mure, o parte din murele obţinute au fost transformata în vin. Sute de sticle au fost vândute în doar o lună de zile, succesul fiind încurajator mai ales în rândul femeilor. Deja, au fost rezervate încă de acum 50 de sticle.

Foto: Facebook (https://www.facebook.com/AbundBerry/)

„Am realizat o cantitate mică de vin din mure, mai mult de test. Am găsit o reţetă tradiţională. Feed-back-ul a fost foarte pozitiv din partea clienţilor. Este un vin deosebit. Se foloseşte aceeaşi metodă ca la vinul din struguri, dar la mure fermentaţia durează mai mult, 45 de zile. Este un gust dulce-acrişor cu un nivel al alcoolului de 12%. E nevoie de mare atenţie, pentru că partea de fermentare nu trebuie să intre în contact cu aerul. E nevoie de o temperatură constantă, de cel mult 24 de grade. Vinul a avut cel mai mare succes la partea feminină. Am vândut în jur de 200 de sticle, în mai puţin de o lună. Ne propunem ca 25% din producţia de mure din acest an să fie transformată în vin “, ne spune Ionel.

Tânărul vrea să se dezvolte pe acest segment şi îşi doreşte să încheie parteneriate cu restaurante şi cluburi. El vrea să realizeze împreună cu sora lui o etichetă şi un adevărat brand.

În acest moment vinul, dar şi alte produse, se comercializează online, iar mai multe informaţii pot fi obţinute de pe pagina de Facebook a fermei.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here