Tibi Uşeriu a câştigat pentru a doua oră Ultramaratonul Arctic

0
187

Tiberiu Ușeriu a reuşit performanţa de a câştiga şi anul acesta Ultramaratonul Arctic, după performanţa de anul trecut.

„Felicitări lui Tibi – câștigătorul ediției 2017 a Ultramaratonului Arctic 6633 de 350 de mile (563 de kilometri – n.r.). Tibi a trecut linia de sosire la ora 1.25” se arată pe pagina de Facebook a competiţiei.

Ultramaratonul Arctic 6633 este considerat ca fiind una dintre cele mai dure competiții de pe planetă.

Tiberiu Ușeriu a concurat la varianta cu 350 de mile de alergare (există și varianta cu doar 120 de mile). Sportivii trebuie să traverseze Cercul Polar de Nord, iar cursa se termină tocmai la țărmul Oceanului Arctic, în Tuktoyaktuk.

Și în acest an, la fel ca anul trecut, Tiberiu Ușeriu a fost primul concurent care a trecut linia de sosire din Tuktoyaktuk, devenind astfel primul om din lume care a câștigat Ultramaratonul Arctic 2 ani la rând.

Participanții la această cursă trebuie să își care singuri toate proviziile, inclusiv mâncarea, ustensilele pentru gătit, îmbrăcămintea, cortul și sacul de dormit, precum și echipamentele de siguranță, ceea ce face ca competiţia să fie cu atât mai grea.

Tiberiu Uşeriu are 43 de ani şi este originar din Bistriţa. Performanţa sa este cu atât mai mare cu cât pe lângă faptul că participă la o competiţie extrem de dură, în zonă temperaturile fiind în mod constant de – 35/– 40 de grade Celsius putând să ajungă până la – 60 de grade.

Atât anul trecut cât şi anul acesta, Tibi a condus competiţia de la început la sfârşit.

Aflat în plină glorie, Tiberiu Ușeriu duce în spate un bagaj greu, încarcat de întâmplări care nu-i fac cinste, dar pe care a reușit să și le asume și, mai mult, să le expună într-un volum autobiografic.

În carte, acesta își povestește trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească.

Faptele descrise în carte și pentru care a fost condamnat s-au petrecut în urmă cu 20 de ani, spune acesta. A primit o condamnare de 13 ani în Germania și una de aproape zece ani în Austria, dar, în urma unei decizii europene, cele două au fost cumulate și i s-a impus să ispășească pedeapsa cea mai grea, de 13 ani. A beneficiat și de o reducere a pedepsei cu o treime și astfel a ieșit din închisoare după zece ani.

”În primul rând, am scris această carte pentru a mă împăca eu cu trecutul meu și de a putea să merg mai departe, pentru a-mi asuma trecutul și ceea ce am făcut în trecut. Pot să spun că sunt foarte mândru de ceea ce sunt astăzi și am învățat foarte mult din trecutul meu. Cu siguranță în urmă cu 20 de ani, când s-au întâmplat faptele mele, cred că nici măcar nu știam ce înseamnă să fii mândru”, a mărturisit Tibi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here